El president espanyol Mariano Rajoy ha obert aquest dilluns la porta a tornar a aplicar el 155 si el Govern que surti de les urnes el 21-D no respecta la legalitat. Hores més tard, des de Barcelona, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría no ha tancat aquesta porta, sinó que ha fet una advertència: “És fonamental que el Govern que surti de les urnes respecti la legalitat”. Si no, el dany que considera que ha causat "el mal rotllo del procés" seria “crònic”.                                                              

D’aquesta manera ha entrat en campanya la vicepresidenta espanyola. Acompanyada del candidat Xavier Garcia Albiol, s’ha reunit amb representants de gremis i associacions de restauració, turisme i comerç a Barcelona. “El dany en termes econòmics i socials ja està fet, però es pot revertir”, ha assegurat. “Cal evitar que aquest dany que ha estat molt agut es converteixi en crònic”, ha sentenciat. Segons Santamaría, “el dany és tan gran que haurien de fer-s’ho mirar si volen tornar al camí de la il·legalitat”. En cap moment s’ha referit a la possible nova aplicació del 155, objecte de la pregunta. 

Després de la reunió amb els representants d’aquests sectors, la dirigent espanyola ha constatat la necessitat de “rellançar la Marca Barcelona”, que té un “gran potencial” però es troba en un context advers. “No és just que per la situació política del procés s’hagi deteriorat la confiança en una marca que és de qualitat”, ha lamentat. Per això ha considerat “crucial” un canvi al Palau de la Generalitat que “permeti tenir un interlocutor que dins la llei es preocupi per donar la volta al difícil moment polític”. Ha dit que, només “restaurant la fractura social” del procés, es podrà restaurar la “fractura econòmica”.

Segons Santamaría, les caigudes en el sector del turisme han estat “molt importants”. Hi ha hagut “baixades molt considerables que poden arribar fins al 30%”. Ha donat una altra xifra: mentre l’atur al sector serveis ha crescut un 7,5% a Catalunya en els mesos d’octubre i novembre, a Espanya s’ha reduït un 3,2%. Ha assenyalat que, amb els ministeris, estan “contrastant” quines mesures poden prendre per a recuperar la confiança que consideren perduda. Els agents del sector “necessiten un clima de tranquil·litat i normalitat”, ha afirmat. El 155 ha ajudat a retornar aquesta normalitat, ha sostingut.

En la reunió, que ha durat més de dues hores, hi han participat representants de gremis i associacions de restauració, turisme i comerç, com el president del gremi d’hotelers Jordi Clos, el president de Turisme Barcelona Joan Gaspar o el president de l’associació de comerciants Passeig de Gràcia, Lluís Sans, entre altres.