La candidata a liderar el Partit Popular i exvicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha criticat subtilment el seu adversari Pablo Casado per haver-li disputat en lideratge, durant el seu discurs durant el XIX congrés de la formació que dirimirà el duel per la presidència del partit. "Jo no estaria aquí si no tingués el suport de les bases, no estaria en aquesta tribuna si no fos la llista més votada, estaria en la teva llista, Pablo" ha afirmat davant dels més de 3000 compromissaris que a partir de les 12:30h votaran sobre el futur del PP en les cabines habilitades.

"La meva legitimitat està entre els afiliats" ha insistit Santamaría, qui es va imposar entre les bases el passat 5 de juliol per 1500 vots de diferència. "Teniu la possibilitat d'esmenar aquest vot, però crec que us he aportat motius perquè no sigui així" ha dit als compromissaris. El fet és que desde fonts de l'etorn de Santamaría donen especial importància a la idea de la llista més votada, ja que és una proposta que tradicionalment el PP ha presentat a ajuntaments i comunitats per a l'elecció de presidents i alcaldes, dins de la reforma electoral municipal i autonòmica. 

En segon lloc, Soraya ha carregat durament contra l'independentisme i la querella que el president Quim Torra li hauria posat per no haver publicat al DOGC el nomenament dels consellers que estaven a presó. "El meu marit diu que ho posi al currículum: querellada per defensar la unitat d'Espanya" ha ironitzat. Per aquest motiu, ha apel·lat a la unitat per fer front als seus "enemics", "que no estan al PP", sinó "entre els populistes, els independentistes" i Pedro Sánchez: "m'han triat per guanyar-lo" ha insistit, posant en valor l'aval de gestió al capdavant del govern espanyol. 

Santamaría ha anunciat també la llista de responsables del seu projecte, en cas que guanyi. Així i tot, ha afirmat que hi hauria espai per a la "integració", en una al·lusió implícita a l'exvicesecretari. Inclús, ha parafrasejat a Rajoy quan va dir que seria "lleial": "Jo també ho seré", ha afegit. 

Llistat per al comitè executiu nacional del PP:

Fátima Báñez, secretària general (exministra de Treball)
Sofa Acedo
Ana Alós
Álvaro Ballarín
Miguel Barrachina
Yolanda Bel
Marimar Blanco
Jesús Julio Carnero
José Pepe Ciscau
Manuel Domínguez
Cuca Gamarra
María José García Pelayo
Arturo García Tizón
Emma Igual
Carlos Iturgáiz
Dolores Loles López Gabarro
Paco Millán
José Luis Ayllón
Enric Millo
María Ángeles Muñoz
Maria Australia Navarro
Elena Nevado
Eva Ortiz
Iñaki Oyarzábal
Ramón Pacheco
Virgina Pérez Galindo
Pedro José Pérez Ruiz
Manuel Reyes
Carlos Rojas
Pilar Rojo
Pedro Rollán
Irene Royo
José Manuel Ruiz Rivero
Paco Vázquez
Luis Miguel Venta

Altres noms de l'estructura:

Fernando Martínez Maíllo
Íñigo de la Serna
Rubén Moreno
Javier Arenas
Edelmira Barreira
Antonio Sanz
Íñigo Méndez de Vigo
Elías Vendodo
Borja Sémper
Teófila Martínez
Belén Bajo
Carmen Fúnez
Alicia Sánchez Camacho
Sergio Ramos.