La delegada del govern espanyol a Madrid, Mercedes González, ha anunciat aquest dimarts que s'imposarà una sanció administrativa de 600 euros als dos organitzadors de la manifestació neonazi i homòfoba del passat dissabte a la capital d'Espanya entre la plaça de Chueca i la Puerta del Sol. Aquesta quantia és la màxima que es pot imposar, segons estableix la llei. D'altra banda, també es multarà amb 800 euros a les sis persones a les quals se'ls van trobar que duien bengales, pals i un puny americà.

En el cas dels organitzadors, aquest dilluns es va iniciar l'expedient d'infracció administrativa per incompliment de la llei orgànica reguladora del dret de reunió i també la Llei de Seguretat Ciutadana. El motiu pel qual s'obre és que el que va comunicar l'Associació de Veïns de San Blas-Canillejas i l'Associació de Veïns del Pinar de Chamartín i Hortaleza "no s'ajustava a l'objecte de la manifestació que consta a l'escrit de comunicació".

El que recollia aquest text és que el lema de la manifestació era 'Digues no a les Agendes 2030-2050', quan en realitat va acabar sent una manifestació homòfoba. De fet, una de les pancartes que es van exhibir tenia el següent missatge: 'A Madrid, ni bandes llatines ni menors estrangers no acompanyats'.

La Fiscalia investiga si hi ha delicte d'odi

La manifestació neonazi del passat dissabte al barri de Chueca de Madrid serà investigada. Segons ha informat en un comunicat, la Fiscalia Provincial de Madrid ha obert diligències d'investigació per iniciativa pròpia dels fets ocorreguts durant la marxa per si fossin constitutius d'un delicte d'odi. Convocada pel grup Madrid Seguro contra "les agendes 2030-2050", s'hi van escoltar crits com "fora sidosos de Madrid" o "fora mariques dels nostres barris". El ministeri públic ha demanat informes a la Brigada Provincial d'Informació del CNP i a la delegació del govern espanyol a Madrid.

El grup Madrid Seguro va organitzar una manifestació neonazi que va aplegar centenars de feixistes pels carrers de Madrid el dissabte a la tarda. Organitzacions com España 2000 o Juventud Nacional es van sumar a una convocatòria que va estar autoritzada per la delegació del govern espanyol. A banda de les consignes homòfobes, també s'hi van sentir proclames obertament racistes ("Tu no ets espanyol perquè no ets blanc") i salutacions feixistes acompanyades de crits de "Sieg Heil".

Va ser permesa, però posteriorment, veient les imatges, el govern espanyol va anunciar que ho portaria a la Fiscalia. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ho va confirmar: "Posarem en coneixement de la Fiscalia l'odi LGTBI i racista la manifestació nazi d'avui a Chueca. A més, estem tramitant amb urgència la llei trans i de drets LGTBI, que és el que ens ho permet blindar. No esteu soles". I la denúncia es va presentar el dilluns, per part del Ministeri d'Igualtat i el de Drets Socials i Agenda 2030.

Segons van informar els departaments d'Irene Montero i Ione Belarra dilluns al matí, s'ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Sala de Delictes d'Odi i Discriminació de Madrid, per possibles delictes d'odi i discriminació. La denúncia constata que aquests fets són "idonis per alterar la pau pública i crear un greu sentiment d'inseguretat o temor entre els integrants dels grups destinataris dels missatges d'odi i discriminació".

 

Imatge principal: Fotografia de la manifestació neonazi del passat dissabte a Madrid. Europa Press.