El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero s'han aliat aquest dissabte en un acte a Bilbao que ha servit com a homenatge a l'expresident en el 20è aniversari de l'atemptat de l'11-M i la seva consegüent victòria a les urnes, i també d'aglutinador del socialisme amb la vista posada en les pròximes eleccions basques. Mentre que a Madrid s'ha celebrat l'enèsima manifestació de l'espanyolisme contra l'amnistia i contra l'executiu de Sánchez, des del País Basc, el president espanyol ha intentat fer pedagogia cap als contraris a la llei, i els ha demanat que hi confiïn en aquesta mesura, perquè "permetrà avançar en concòrdia i convivència" i al capdavall farà que la democràcia espanyola sigui "més forta". Zapatero, per la seva banda, ha defensat Sánchez i ha augurat que "l'esforç que està fent a Catalunya" se celebrarà d'aquí a uns anys. "Igual que m'ho van retraure a mi, m'ho van criticar, em van intentar boicotejar la cerca de la convivència, de la pau, de la reivindicació del diàleg, de la paraula, de la convicció, de l'amor al bé", ha assenyalat l'expresident. 

Reconeixement a Zapatero per "portar la pau" a Espanya

Unes 1.400 persones s'han aplegat en l'acte del PSOE aquest dissabte, que sota el lema Drets, Democràcia, Llibertat. 20 anys de victòria socialista, ha fet un reconeixement a l'expresident Zapatero per les polítiques impulsades i especialment per haver posat fi al terrorisme d'ETA. En el transcurs de l'homenatge s'ha projectat un vídeo amb testimonis de representants històrics del PSOE que han recordat la trajectòria de Zapatero, des de la seva arribada a la secretaria general del PSOE fins a la victòria a les urnes el 14 de març del 2004. També s'han recordat decisions del seu executiu, com ara la retirada de les tropes espanyoles de l'Iraq, l'aprovació del matrimoni igualitari, l'aprovació de la llei integral d'Igualtat, la creació del primer Ministeri d'Habitatge o el nomenament de Carme Chacón com a primera ministra de Defensa. Per tot plegat, els socialistes l'han reivindicat com el president que va "portar la pau". 

Sánchez ha recordat que Zapatero "va obtenir ni més ni menys que 11 milions de vots. Qui els enxampés ara!", ha comentat, alhora que ha recordat que l'expresident va formar un executiu paritari i va impulsar polítiques "de les quals tots ens vam poder, no només veure representats, sinó reconfortats, com va ser la reivindicació de la pau des d'una postura de coherència, de defensa de l'ordre internacional". En aquest sentit, ha afirmat que amb la firma del pacte d'estat contra el terrorisme per part del PSOE de Zapatero "es va començar a derrotar ETA". Amb tot, ha volgut assenyalar que no es compleixen només 20 anys de l'atemptat, sinó també de la "infàmia i la mentida més gran d'un polític, en boca de José María Aznar", i ha insistit que aquell moment explica "la forma d'entendre i fer política de la dreta" actualment.  El secretari general dels socialistes bascs i candidat a lehendakari, Eneko Andueza, emocionat, ha afirmat que al País Basc es va produir "el vertader canvi a Espanya" gràcies a l'acció de Zapatero. "Si aquest país viu en pau i en llibertat avui és per dos governs socialistes: el del president Rodríguez Zapatero i el del lehendakari Patxi López".

Zapatero defensa el socialisme com a garantia de progrés

L'expresident ha agraït "l'afecte i el reconeixement rebut" i ha apuntat que el més important per a ell és que avui en dia torni a haver-hi un govern socialista. "El socialisme és sempre futur", ha afirmat. Zapatero ha expressat l'orgull perquè "Euskadi i Espanya estiguin en pau" i ha advertit que "ningú traurà de la història dels grans avenços i conquestes" que sota governs socialistes es va posar fi a la violència d'ETA.

"Una democràcia necessita la memòria, totes les memòries. A alguns no els agraden algunes. Nosaltres no tenim cap problema amb cap memòria ni amb mirar a la cara als ulls de la història", ha indicat, alhora que ha advertit que "en la història de la infàmia queda la teoria de la conspiració, dels conspiradors de la conspiració". En aquest sentit, ha carregat contra els que afirmen que "la memòria divideix" i ha defensat que la memòria és "la història de la veritat". "Com de bé es dorm sent lleial al teu partit, a les teves idees, a les teves conviccions", ha confessat, tot afegint que per a ell, el socialisme és "optimisme, reformes i canvi". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!