"Vaig arribar a Madrid ahir a la nit amb el tren des de Santander, vaig anar a Ferraz a resar el rosari contra Sánchez i Puigdemont, i avui he vingut aquí a manifestar-me contra un govern corrupte pocavergonya". És la Mercedes, una senyora jubilada que aquest dissabte al matí s'ha concentrat al costat de milers d’ultraespanyolistes a la plaça Cibeles de Madrid contra els pactes de la Moncloa amb l'independentisme. S'ha tractat, aquesta vegada, d'una manifestació organitzada per la societat civil i secundada per PP i Vox, amb la presència d'Alejo Vidal Quadras, a qui van intentar assassinar uns sicaris el passat mes de novembre.

La Mercedes ha vingut a la manifestació acompanyada de les seves amigues Neli, Pilar i Carmen. Protesten contra una llei d'amnistia que "protegeix aquells que van pegar els nostres policies" en el referèndum de l'1-O. Afegeixen, però, que no només han sortit al carrer contra la norma pactada entre PSOE, Junts i ERC. També pel cas Koldo, que els recorda a escàndols com el de Roldán o el Tito Berni. Han aplaudit eufòricament les primeres paraules del fundador de Vox des de l'escenari: "Estic viu!". Vidal Quadras, que va ser un dels qui fa unes setmanes va compartir al seu perfil de Twitter la convocatòria de la protesta, ha assegurat davant dels 15.000 assistents de la manifestació (segons la delegació del govern espanyol) que "Espanya travessa un moment fosc". Perquè el govern depèn dels "addictes a la violència i dels separatistes".

"Trepitgen els nostres valors col·lectius", ha bramat Vidal Quadras des de l'escenari, dirigint-se a una multitud en la qual hi havia el Javier, un jove de 20 anys que, en conversa amb ElNacional.cat, ha assegurat que al seu entendre, amb l'entrada de Pedro Sánchez a la Moncloa, "han mort els valors morals a Espanya". El principal motiu pel qual ell ha sortit al carrer també és la llei d’amnistia. En això hi havia absolut quòrum entre els manifestants. Perquè la Victoria, una dona de 55 anys, afirma que porta la mateixa pancarta des de fa mesos: una en la qual apareix Carles Puigdemont engarjolat, amb les paraules ‘a prisión!’.

No ha estat, ni de bon tros, de les concentracions ultraespanyolistes més massives. Tot sigui dit: aquest dissabte a Madrid feia mal temps i ha començat a ploure quan la manifestació ja estava en marxa. El punt de trobada ha estat la plaça de Cibeles, al centre de la capital espanyola, on el Reial Madrid celebra els seus títols. Igualment, ha estat un fracàs comparat amb la concentració que es va celebrar el passat novembre a la mateixa plaça, en la qual s’hi van congregar 170.000 persones.

Les entitats convocants de la manifestació a Cibeles d’aquest dissabte han estat la Fundación Foro Libertad y Alternativa (L&A), Unión 78, Pie en Pared, Consenso y Regeneración, Foro España Cívica, Resiste España, De Español a Español por la Constitución, Neos, Nuevo Espíritu de Ermua, Hablamos Español, Libres e Iguales, Otra Ley Electoral (OLE), S’ha Acabat! i Convivencia Cívica Catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!