El equipo A de la dreta espanyola ha pres el control de les portades d’aquest dilluns amb una exhibició de múscul conservador a tota plana. El congrés del PP celebrat aquest cap de setmana ha deixat imatges pensades per a lluir en paper, i la premsa afí no ha fallat. L'ABC, El Mundo i La Razón competeixen per veure qui corona més bé Alberto Núñez Feijóo, flanquejat pels seus aliats estel·lars: els expresidents del govern espanyol José María Aznar i Mariano Rajoy i la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso. L’escena recorda un pòster de sèrie vuitantera: només els falta baixar d’una furgoneta negra per salvar Espanya. La trobada del PP ha estat, sobretot, un ritual de reafirmació: de lideratge, de família ideològica i de passat glorificat. A les portades, es respira més l’aroma d’un retorn als valors de sempre que no pas el d’una nova etapa. Feijóo, envoltat de figures amb tant de pes com de passat, apareix gairebé ungit com a president de facto per a certs mitjans; el futur, per a alguns, sembla que porta sigles del passat.
L'ABC comparteix una imatge en primer pla de Feijóo i indica que ha presentat "als espanyols els seus compromisos de govern" i, tot seguit, destaca que es tracta de "deu decisions urgents d'un Executiu que aspira a formar en solitari". Segons va dir Feijóo aquest diumenge, cal un govern "seriós", "valent i responsable" per evitar "paràlisis, messianismes i precipicis". El cap de files dels populars va manifestar les deu mesures que prendrà durant els seus cent primers dies de govern; un pla de regeneració democràtica, un pla d'habitatge basat en les propostes del PP, una rebaixa d'impostos, un canvi als subsidis, millores del salari mínim i mitjà, un pla per fer que hi hagi més metges, una "pla nacional de l'aigua", una reducció de la immigració il·legal evitant el "discurs de l'odi", un reforç de la seguretat i un canvi en la política exterior i de defensa. "Finalment, una llei de llengües que garanteixi l'ensenyança en el nostre idioma comú a tot Espanya, respectant totes les llengües cooficials d'Espanya per aconseguir equilibri i cordialitat. Jo crec que no és tan difícil d'explicar. Totes les llengües són d'Espanya, hi ha qui diu que no, per això s'ha de garantir que tots els nens espanyols siguin educats en espanyol", va exposar. El Mundo es mou en la mateixa línia i assegura que "Feijóo promet un 'govern espanyol decent' en un 'temps nou'". "Diuen els àrabs que si t’asseus al llindar de casa, acabaràs veient passar el cadàver del teu enemic. A la política espanyola, la Moncloa no es guanya: es perd. I cap president no en surt amb honors", assegura El Mundo, que celebra que el "declivi de Pedro Sánchez és imminent".
El País, que també destaca el congrés del PP, també subratlla que Pedro Sánchez, "malgrat tot, encara manté un fort control del PSOE". L’escàndol de corrupció que ha afectat dos dels últims secretaris d’Organització del partit —Santos Cerdán, empresonat, i José Luis Ábalos, imputat— ha generat una crisi profunda. Malgrat tot, la majoria dels líders territorials i ministres es mantenen fidels a Sánchez i alineats amb la Moncloa, afirma el diari, que afegeix que el debat al congrés federal del partit, de més de set hores, "va girar entorn del suport al president i la necessitat de protegir l’estabilitat del govern, sense saber encara fins on pot arribar l’impacte del cas". Les intervencions més destacades van ser les del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que va expressar el seu desacord amb el rumb del partit, i la del ministre Óscar Puente. García-Page, explica el diari, va trencar l’harmonia general i va advertir que el moment actual és el més crític que ha viscut el PSOE des del punt de vista intern. Va demanar a Sánchez que es plantegés una qüestió de confiança al Congrés o, fins i tot, la convocatòria d’eleccions, si no pot garantir els suports parlamentaris. Per la seva banda, Puente, segons El País, va dir: "Li demano, no, li exigeixo al secretari general que continuï". Què diuen la resta de portades d'aquest dilluns?







