ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La Unió Europea tracta d'enviar un nou missatge de normalitat en les relacions diplomàtiques amb Ucraïna, i es multipliquen els gestos. Sense anar més lluny, com ja han fet dirigents de les institucions comunitàries com Ursula von der Leyen o Josep Borrell, el president espanyol Pedro Sánchez té previst viatjar "en els pròxims dies" fins a Kíiv, on es reunirà amb el president ucraïnès Volodímir Zelenski. Així ho confirmen fonts del govern espanyol, que no donen més detalls al·legant motius de seguretat per la guerra.

Aquest viatge, anunciat per fonts oficials, arriba després que el mateix Pedro Sánchez anunciés ahir la reobertura de l'ambaixada espanyola a Ucraïna, tancada des de la invasió russa del 24 de febrer després d'evacuar personal diplomàtic i residents espanyols. És un pas que ja han fet la majoria de països de la Unió Europea. En una entrevista a Antena 3, el president del govern espanyol va explicar que la decisió respon al "compromís" del seu executiu i de "la societat espanyola amb el poble ucraïnès"

Falta la confirmació per la banda ucraïnesa. De produir-se, serà el tercer contacte entre els dos presidents des de la invasió russa d'Ucraïna. Els dos anteriors han tingut lloc per via telemàtica.

Zelenski al Congrés

Aquest anunci també arriba dues setmanes després de la compareixença de Volodímir Zelenski al Congrés dels Diputats. En la seva intervenció per videoconferència davant la cambra baixa espanyola, el president ucraïnès va voler conscienciar la població espanyola del que està vivint el seu país. I per això va recórrer a un símil: "Estem l'abril del 2022, però sembla que estem a l'abril del 1937 quan tothom parlava d'una de les vostres ciutats, Gernika". El mandatari també va aprofitar per a assenyalar algunes companyies espanyoles, com Porcelanosa o Maxam (explosius), que segons va denunciar no han aturat la seva activitat a Rússia. La intervenció de Zelenski va ser aplaudida per tots els grups, excepte pels diputats de la CUP, del BNG i Enrique Santiago (Unidas Podemos).

La "gran batalla pel Donbass"

Sobre el camp de batalla, el president ucraïnès ha informat al seu país que Rússia "ha començat la gran batalla pel Donbass", en al·lusió a l'esperada gran ofensiva de l'exèrcit rus per a controlar tot l'est del país. "Podem confirmar que les tropes russes han començat aquesta batalla", ha assegurat, en un missatge difós per vídeo, difós pel canal informatiu Ukrinform, per afegir a continuació que els soldats ucraïnesos "batallaran" i que "no cediran" res del territori del país. "L'exèrcit rus ha concentrat gran part del total dels seus efectius per concentrar-se en la seva ofensiva", ha afirmat, per sostenir després que "no importa quantes tropes russes es despleguin".