El mateix Pedro Sánchez va prometre ara fa una setmana una pluja de milions de vacunes a Espanya i vacunar el 70% dels espanyols abans d'acabar l'agost. Una setmana més tard, el president del govern espanyol hi insisteix i treu pit de les xifres. En el marc d'un fòrum econòmic, ha refermat els seus objectius i ha assegurat que el ritme de vacunació a l'Estat "s'està accelerant, marcant rècord rere rècord durant el mes d'abril". Aquestes paraules arriben en plena batalla electoral a la Comunitat de Madrid, en un duel amb la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que l'acusa de generar incertesa amb les seves mesures sobre les vacunes.

En l'obertura del fòrum Wake up Spain, organitzat pel diari El Español, el president del govern espanyol ha defensat que la recuperació econòmica "es produirà al ritme de la vacunació". Com més es vacuni, més aviat es recuperarà l'economia espanyola. I ha tret pit de les xifres de vacunació, amb "mig milió de vacunes diàries" la setmana passada, "gràcies a una planificació compartida amb les comunitats i amb un calendari prudent i estudiat". En aquest context, ha reiterat que "cada mes millorarem el següent". També els objectius: cinc milions de vacunats el 3 de mai; 15 milions el 14 de juny; 25 milions el 19 de juliol, i 33 milions, que suposa el 70% de la població, a finals d'agost.

D'altra banda, després que el govern d'Ayuso contactés amb responsables de la vacuna russa Sputnik, Sánchez també ha defensat la compra centralitzada de vacunes de la Unió Europea: "¿On van un lander o una autonomia sols, competint amb països de milers de milions de persones, a l'hora d'accedir a una vacuna? Millor junts, millor units ".

Durant la seva intervenció, Pedro Sánchez ha assegurat que el seu govern està "al 101% centrat en la vacunació i la recuperació". També s'ha referit als fons de recuperació europeus, un "gran pla Marshall" que aprofundeix en la "federalització" de la Unió Europea. Aquestes polítiques, ha afegit, acabaran eliminant "qualsevol vel·leïtat nacionalista" per part de països de la Unió Europea, que en sortirà "reforçada".

El pla de recuperació, "en uns dies"

Per altra banda, com ja va anunciar la setmana passada, aquest dimarts el Consell de Ministres "analitzarà" el pla de recuperació, transformació i resiliència, que dimecres presentarà davant del ple del Congrés en una compareixença a petició pròpia. El president espanyol ha explicat que el mateix executiu aprovarà el pla "en uns dies" i després l'enviarà a Brussel·les, abans que expiri el termini màxim del 30 d'abril. Aquest pla, ha detallat, contempla 212 mesures (110 inversions i 102 reformes) amb un volum d'inversió pública entre 2021 i 2023 de 70.000 milions. L'objectiu, ha conclòs, és que produeixi "un impacte immediat sobre la recuperació ja al 2021" i que "arrossegui inversió privada".