En l'acord per a la investidura de Pere Aragonès s'hi parlava de coordinació a Madrid, sense cap més concreció. Però el que s'ha vist aquests dos dies al Congrés dels Diputats ha estat una altra cosa ben diferent. El govern espanyol ha aconseguit superar la tramitació dels pressupostos de l'Estat, però al davant s'hi ha trobat un independentisme dividit, fracturat com fins ara. Per una banda, ERC negociant els seus vots i el PDeCAT rebutjant vetos. Per l'altra, Junts per Catalunya i la CUP registrant esmenes a la totalitat. El xoc s'ha evidenciat entre els portaveus Gabriel Rufián i Míriam Nogueras.

S'havien presentat set esmenes a la totalitat, que s'han votat de forma conjunta: les de PP, Vox, Junts per Catalunya, la CUP, Ciutadans, Coalició Canària i Fòrum Astúries. Totes aquestes esmenes han estat rebutjades per una majoria de la cambra baixa espanyola: 156 vots a favor, 188 en contra i una abstenció. Si ha seguit el seu camí pressupostari ha estat gràcies als acords segellats la setmana passada amb ERC i el PNB. El PDeCAT i EH Bildu també s'hi han posat bé.

Ahir ja es va poder evidenciar el xoc amb la compareixença de Míriam Nogueras, que va carregar contra l'estratègia d'ERC, fent servir expressions com "xec en blanc" o vots "a canvi de res". La portaveu de Junts va disparar contra el blindatge del català pactat per ERC a la futura llei audiovisual: “Tots sabem que cap llei espanyola blindarà el català, perquè mai cap llei espanyola l’ha blindat”. I també contra el dèficit d'execució de les inversions a Catalunya: "Els euros ens els foten a tots, no només als independentistes". Va reiterar que cal negociar de forma conjunta i “cobrar per avançat”. Perquè, fins ara, “l’únic que està cobrant per avançat és el PSOE”.

A l'altra banda, ERC, que avui ha respost a les acusacions de Junts pel seu pacte amb el govern espanyol. El portaveu Gabriel Rufián ha replicat amb un sol dard: “Qui qualifiqui això d’inutilitat o de "a canvi de res", fa molt temps que s’asseu en un escó, que es mou en cotxe oficial i que viu a Twitter”. Dit això, i com ja va fer divendres passat després de l'entesa amb el PSOE, ha recordat a La Moncloa que això només és el començament: "Només s’ha superat la primera frase d’aquesta negociació. De vostès depèn que es pugui superar la segona”.

Entre el foc dels socis de Govern, les altres formacions independentistes al Congrés. Per una banda, la CUP, que també havia registrat esmena a la totalitat, ha rebutjat l’estratègia d’uns i dels altres. En paraules de Mireia Vehí, tant l'estratègia d'ERC, assolint acords amb el govern espanyol que no es compleixen, com la de Junts, "més bel·ligerant" però que després pacta l'ampliació de l'aeroport amb La Moncloa. Si bé també va ser exigent amb l'executiu central, el portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, va retreure a Junts i la CUP que se sumessin al joc del “no a tot” de la dreta i l’extrema dreta espanyoles.

Debat crispat

Com diuen a la capital espanyola, el debat ha estat bronco, i no només pel foc creuat entre independentistes.  De fet, el debat a la totalitat ja va començar amb el líder del PP, Pablo Casado, parlant d’uns comptes públics “ruïnosos” i “radicals” que enfonsaran l’economia espanyola. La ministra María Jesús Montero li va respondre a Casado que era una “caricatura d’ell mateix”. A l’hemicicle van pujar molt els decibels ahir, amb crits i fins i tot insults. Com el “gilipolles” que va deixar anar un diputat de l’extrema dreta de Vox a la ministra d’Hisenda. Exercint de presidenta de la cambra, Ana Pastor va demanar que es retirés del diari de sessions.

Un cop superat el debat a la totalitat, els pressupostos seran debatuts i esmenats en comissió abans de tornar a ser elevats al ple del Congrés i després al Senat. La previsió és que l'aprovació definitiva arribi abans d'acabar l'any.