Els pressupostos de l'Estat han trobat el seu salvavides al País Basc. Per ara, les formacions independentistes catalanes no han aconseguit avenços amb el govern espanyol. Junts i la CUP ja han anunciat esmenes a la totalitat, mentre ERC està a l'espera. Una percepció molt diferent de la que arriba, per exemple, del nacionalisme basc. Aquest mateix matí, EH Bildu ha anunciat que hi ha "feedback positiu" amb l'executiu central i que no obstaculitzaran els comptes públics. Després s'hi ha sumat el PNB, que també ha descartat l'esmena. D'aquesta manera, la Moncloa no hauria de patir per la tramitació i podria prescindir dels vots d'ERC, a qui paradoxalment considera un "soci prioritari".

En una entrevista a Euskadi Irratia, la portaveu abertzale al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha anunciat que no presentaran l'esmena a la totalitat "amb l'objectiu de donar continuïtat a les converses de les últimes setmanes". En aquest sentit, ha assegurat que "les negociacions van pel bon camí"  i que esperen trobar punts de trobada en les pròximes setmanes. "De moment estem rebent un feedback positiu: tenim una interlocució i un intercanvi estable i continu. S'ha prioritzat la finestra de negociació oberta", ha assegurat. Això sí, de moment només en faciliten la tramitació i debat. Aizpurua ha volgut subratllar que això no és un "xec en blanc" i no vol dir que la Moncloa tingui el seu suport assegurat. "El govern espanyol haurà de guanyar els nostres vots", ha conclòs la portaveu d'EH Bildu al Congrés.

Després ha estat el portaveu del PNB, Aitor Esteban, qui en roda de premsa ha confirmat que no presentaran una esmena a la totalitat perquè han assolit un acord per a la “gestió íntegra” de  l’ingrés mínim vital, com ja havien acordat en el passat. Tot i això, ha avisat que ara s’obre una “nova etapa de negociació” i que l’acord final “encara està lluny”. Però veuen “voluntat de complir” i ho encaren amb “cert optimisme”

En aquest context, al govern espanyol li sortiran els números, fins i tot prescindint dels tretze diputats d'ERC. A l'equació cal sumar-hi els quatre diputats del PDeCAT, que també han decidit no obstaculitzar els comptes espanyols. 

I els catalans?

Una situació molt diferent de la que estan vivint les formacions independentistes catalanes. Ahir a la tarda, tant Junts com la CUP ja van anunciar i registrar les seves respectives esmenes a la totalitat, i aquest matí s'ha reunit l'executiva d'ERC per prendre una decisió al respecte, davant la manca d'avenços. El PDeCAT és l'única formació independentista catalana que no ha presentat esmena a la totalitat. Ja ho va acordar fa dues setmanes, al·legant que volien una "via constructiva de diàleg" i no fer un frontisme que "no aporta res" a Catalunya.

Encara hi ha marge

Malgrat tot, encara queda una setmana de possibles negociacions. El debat a la totalitat al Congrés començarà dimecres al migdia i no serà fins dijous, un cop hagin intervingut tots els grups, que es votaran les esmenes a la totalitat. La votació final, que decidiran si els comptes es tramiten o són retornats al govern espanyol, requerirà majoria simple, és a dir, més sís que nos.