Malgrat els revessos de la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem, ara per ara l’interlocutor a La Moncloa és el president Quim Torra. Així ho ha explicat el mateix Pedro Sánchez en una conversa informal amb periodistes aquest diumenge, on ha destacat que tenen una reunió pendent. Aquesta trobada estarà separada de la ronda de reunions amb els presidents autonòmics, i fins i tot podria tenir lloc abans que aquesta i de la constitució de la taula de negociació. Encara està per decidir si aquesta reunió entre presidents tindrà lloc a Madrid o a Barcelona.

En aquest sentit, el president electe ha subratllat que, després de la trucada d’aquest dijous, només han de fer coincidir les agendes per a reunir-se. Pel que fa a la seva situació d’inhabilitació que amenaça Torra, ha assenyalat que això “ho haurà de decidir la justícia”. Tot i això, la seva previsió és que no s’aclareixi la seva situació fins bastant més endavant. Abans s’haurà constituït la mesa de negociació entre Estat i Generalitat.

El dirigent socialista ha subratllat que la “política territorial no només és Catalunya”, i que se n’encarregaran diversos departaments, des d’ell mateix i la vicepresidenta Carmen Calvo fins al nou ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. També ha volgut posat en valor la tria del secretari d’organització el PSC, Salvador Illa, com a ministre de Sanitat. Un rol que, segons Sánchez, anirà molt més enllà de les seves competències. Com a membre de l’executiu podria participar de la taula de negociació entre Estat i Generalitat.

En la seva breu compareixença des de La Moncloa, sense preguntes, el president electe ha anunciat els noms dels seus 22 ministres, que ja eren coneguts. Ha defensat la paritat –11 homes i 11 dones, amb tres vicepresidentes—, així com que “aquesta serà la legislatura del diàleg”. Un diàleg que, segons ha dit serà “social, territorial i generacional”. En aquest sentit ha sostingut que “els ciutadans ens reclamen una Espanya de moderació i no de crispació”.

Els 22 escollits

L’estil comunicatiu de La Moncloa dels últims dies ja ho feia preveure. Malgrat que inicialment des de Ferraz asseguraven que, fins a la setmana que ve res, a partir de dijous va començar a fer-se pública la composició del nou govern espanyol de coalició. Han estat 72 hores on la dinàmica ha estat la mateixa: primer es filtrava a uns mitjans molt limitats, editorialment afins als socialistes, i menys de mitja hora després arribava la confirmació oficial de la Secretaria d’Estat de Comunicació. Tant és així que, en la declaració institucional d’aquest diumenge per anunciar els 22 noms del seu nou gabinet de coalició, a Sánchez ja no li quedava cap ministre per anunciar. Això sí, la compareixença ha estat en sincronia amb l’obertura dels telenotícies.

Així, el seu gabinet, el més poblat des del govern d’Adolfo Suárez, s’ha confirmat fil per randa. Hi haurà quatre vicepresidents: Carmen Calvo (Presidència, Relació amb les Corts i Memòria Democràtica), Pablo Iglesias (Drets Socials i Agenda 2030), Nadia Calviño (Economia) i Teresa Ribera (Transició Ecològica i Agenda 2030). Repeteixen vuit ministres: María Jesús Montero (Hisenda i portaveu), José Luis Ábalos (Transports i Agenda Urbana), Fernando Grande-Marlaska (Interior), Margarita Robles (Defensa), Reyes Maroto (Indústria), Pedro Duque (Ciència), Luis Planas (Agricultura) i Isabel Celaá (Educació).

A banda d’Iglesias, hi ha deu incorporacions al Consell de Ministres. Quatre, d’Unidas Podemos: Irene Montero (Igualtat), Yolanda Díaz (Treball), Manuel Castells (Universitats) i Alberto Garzón (Consum). Els altres sis, triats per Podemos: Salvador Illa (Sanitat), Arancha González Laya (Exteriors), José Luis Escrivá (Seguretat Social), Carolina Darias (Política Territorial), Juan Carlos Campo (Justícia) i José Manuel Rodríguez Uribes (Cultura i Esport).

Segons ha explicat Sánchez en la conversa amb periodistes, no ha tingut cap no com a resposta i des d’un primer moment va tenir clars tots els noms. N’ha destacat la seva acreditada “professionalitat”. Ha reiterat que el nou executiu de coalició “es nodrirà d’idees plurals però caminarà en una única direcció”, que “hi haurà diverses veus però amb una sola paraula”.

Dimarts primer Consell de Ministres

Un cop anunciats pel president electe, els nous i els vells ministres que repeteixen prendran possessió del seu càrrec davant del rei Felip VI aquest dilluns al matí. Serà un dia de traspàs de carteres. Dimarts ja es reunirà el nou Consell de Ministres, aquest cop amb roda de premsa de Pedro Sánchez. La previsió és que divendres els ministres tornin a reunir-se, ja com és habitual.