A menys de vint-i-quatre hores de la taula de diàleg, Pedro Sánchez ha volgut enviar un avís a navegants: el de la negociació entre l’Estat i la Generalitat serà un camí molt llarg. Per això, abans de desplaçar-se aquest dimecres fins a Barcelona, ha rebutjat la fixació de terminis, com els dos anys que van acordar ERC i la CUP per a la investidura de Pere Aragonès. Millor no fer-ho “per a evitar frustracions”, ha avisat conscient de les enormes diferències que separen els dos governs en dos elements centrals: l’amnistia i el referèndum d’autodeterminació.
Tal com va anunciar ahir en una entrevista a TVE, Pedro Sánchez es desplaçarà fins a Barcelona. Segons expliquen fonts de La Moncloa, primer es produirà la reunió entre els dos presidents al Palau de la Generalitat al migdia. En segon lloc, es produirà una declaració institucional, probablement per separat, i ja a la tarda els dos presidents obriran la taula de negociació amb les dues delegacions per a retre comptes de la reunió prèvia. De moment, a la banda catalana només hi ha confirmada la presència de consellers d’ERC, després d’una dura topada amb Junts per Catalunya.
I en la sessió de control al Senat, el president del govern espanyol ha aprofitat per a enviar un missatge a navegants. En resposta a la senadora d’ERC Mirella Cortès, Pedro Sánchez ha assegurat que “després del que ha passat avui, hem de tenir clar que el diàleg serà llarg”. No ha especificat a què es referia, però ha defensat que “per a evitar frustracions, no ens posem terminis”. En aquest punt, ha fet referència als dos anys, període fixat entre ERC i la CUP durant la investidura i que ha de servir per a revisar els fruits i la utilitat de la negociació amb l’Estat: "El que ha passat en deu anys no ho resoldrem en dos".
Més enllà d’això, el dirigent socialista també ha evidenciat les diferències amb la Generalitat en el punt del referèndum. Ha rebutjat que es tracti d’un consens de la societat catalana: “El 27% del cens el passat 14 de febrer va votar per formacions independentistes, similar als no independentistes”. El referèndum no només es troba “fora de la Constitució”, ha insistit, sinó que només serviria per a fracturar la societat catalana. Com en anteriors ocasions, ha apostat per començar a parlar sobre aquells assumptes on les posicions estan més properes, com la seva “agenda per al retrobament”. I ha interpel·lat l’independentisme: “Si només podem parlar d’autodeterminació i amnistia, és negociació o imposició?”.
Dit tot això, Pedro Sánchez ha assegurat que va a la taula de diàleg “amb la millor de les actituds” i que li agradaria que la Generalitat fes el mateix, “propiciant una taula entre independentistes i no independentistes”.
ERC a Sánchez: “La solució és el referèndum”
En la seva intervenció, Mirella Cortès ha replicat al president espanyol que “la taula de negociació és el mecanisme per a resoldre” el conflicte polític a Catalunya i que “sense referèndum no hi ha solució”. En aquest sentit, ha reclamat a La Moncloa que aposti per “solucions democràtiques”. I els ha retornat l’avís a navegants: “Si no són valents ara, la dreta acabarà per imposar la seva agenda liberal. I les esquerres espanyoles hauran de pensar si van fer tot el possible”.
Cleries denuncia "xantatge"
El portaveu de Junts a la cambra alta, Josep Lluis Cleries, ha tingut pregunta a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, a qui ha retret el "xantatge" amb la retirada de la inversió per a l'ampliació del Prat. El senador ho ha considerat una "deslleialtat" que demostra la concepció que té el govern espanyol del "diàleg". La ministra catalana ha rebatut que projectes com aquest requereixen un "consens i suport" que no hi eren. "El pacte s'ha trencat per una pèrdua de confiança manifesta per part de la Generalitat, que a vegades diu que si i a vegades que va a la manifestació", ha replicat. "Sento que hem perdut una gran oportunitat de contribuir a un futur millor per a Catalunya i per a Espanya", ha conclòs.