El revés del Consell d'Estat, que no veu base legal per impugnar la reprovació del Rei per part del Parlament, no és obstacle per al govern espanyol. L'executiu impugnarà de totes maneres la resolució de la cambra catalana davant del Tribunal Constitucional, en considerar que el dictamen "no és vinculant". Així ho ha anunciat la portaveu, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que aquest divendres s'ha celebrat excepcionalment a Sevilla.

En el seu dictamen, el màxim òrgan consultiu ha assenyalat que no hi ha base per a presentar un recurs d'inconstitucionalitat perquè es tracta d'una declaració "política", i el Parlament té "capacitat per expressar la seva disconformitat" respecte de l'actuació de Felip VI. El debat parlamentari, sostenen, "no està subjecte a límits materials que impedeixin manifestar opinions contràries a la Constitució".

Els arguments, però, no han convençut el govern de Pedro Sánchez. "Agraïm i respectem el seu dictamen, però no compartim els seus arguments jurídics", ha justificat Isabel Celaá, que ha defensat que sí que hi ha una possible inconstitucionalitat. Segons l'executiu espanyol, la resolució presentada pels comuns "degrada la forma política de l'Estat espanyol i els principis democràtics de la Constitució".

En aquest sentit, la portaveu espanyola ha titllat el text de "falta de respecte injustificada" al cap de l'Estat, i hi ha vist un "nou intent d'iniciar un procés unilateral que desemboqui en la proclamació d'una hipotètica república". Ha sostingut que "no és admissible des del punt de vista polític ni jurídic l'abolició de la monarquia".

Ni Fiscalia ni advocacia de l'Estat

Preguntada pels periodistes, Isabel Celaá ha reiterat que des del govern espanyol no es farà cap gest respecte dels presos polítics. “El govern no dona instruccions ni a la Fiscalia ni a l’advocacia de l’Estat”, ha deixat clar. “El govern es manté absolutament imparcial, continuem a l’espera de les qualificacions”, ha insistit.

Per altra banda, la portaveu espanyola també ha volgut deixar clar que no està sobre la seva taula la modificació del delicte de rebel·lió, i ha tirat pilotes fora sobre les paraules de Pedro Sánchez, que insinuava que només pot haver-hi delicte de rebel·lió amb militars o civils armats. En tot cas, ha volgut desmentir que sigui un “gest” cap als independentistes. “No en tenim cap necessitat”, ha dit.

Relació amb Casado

Pel que fa a les relacions amb el president del PP, Pablo Casado, Celaá ha defensat la necessitat que col·laborin tots dos partits per fer una política d’Estat. “La millor forma de reconduir és discrepar amb respecte”, ha assegurat. “El que no es pot és estar en la constant crispació i l’insult”, ha afegit.

Finalment, després d’haver celebrat la reunió del Consell de Ministres a Sevilla, la portaveu del govern espanyol ha reiterat que, abans d’acabar l’any, se celebrarà a Barcelona. “No puc aclarir encara si el president Sánchez mantindrà una reunió amb el president Torra”, ha puntualitzat.