El president espanyol, Pedro Sánchez, ha deixat clar en roda de premsa que no pensa retornar les competències al Govern català mentre duri la crisi del coronavirus, i que controlarà des de Madrid els criteris de desescalada. "Tot el procés de desescalada es farà des d'un mateix quadre de comandament i amb les mateixes regles per a tothom, però a diferents velocitats", ha indicat. Es aquí on contempla el ritme assimètric.

"El quadre de comandament té com a criteri reforçar les capacitats estratègies del Sistema Nacional de Salut [espanyol]", ha apuntat. "El govern d'Espanya pilotarà la desescalada", ha subratllat

No ha dubtat a assegurar que per la sortida de nens i nens demà diumenge el que val és el decret espanyol, i no la que ha anunciat el president Quim Torra. "La norma que s'ha de seguir és la del ministeri de Sanitat, la sortida entre les 9 del matí i les 9 de la nit", ha indicat, insinuant que la norma catalana no compta a la pràctica.

"Vam entrar junts en aquesta epidèmia i en sortirem junts, com a país", ha reblat. Ha afegit que cal evitar l'"error de la divisió", i ha assegurat que ell no recentralitza sinó que coordina.

En al·lusió al Govern català, ha demanat deixar de banda "altres assumptes que no tenen res a veure amb el coronavirus". "L'estat d'alarma ha donat els seus fruits", ha argumentat, sense cap autocrítica.