El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres el nomenament de l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría com a consellera electiva d'Estat, han informat fonts de l'Executiu. Els consellers electius del Consell d'Estat són nomenats per un mandat de quatre anys, n'hi pot haver fins a deu i són triats lliurement pel govern espanyol. 

Sáenz de Santamaría va anunciar el passat 10 de setembre que abandonava l'activitat política i "emprendria una altra etapa", després de perdre les primàries davant el líder del PP, Pablo Casado, i no sentir-se integrada en la nova direcció del partit. Des de llavors, no s'havien tingut més notícies sobre el futur de l'exvicepresidenta.

El govern de Pedro Sánchez també aprovarà més nomenaments de nous consellers electius d'Estat, entre qui figuren l'expresidenta del Tribunal Constitucional María Emilia Casas, l'exministre de Justícia José María Michavilla o l'exsenador d'ICV Jordi Guillot. Tots ells formaran part a partir d'ara d'aquesta institució, presidida per María Teresa Fernández de la Vega, exvicepresidenta de l'Executiu en els governs de José Luis Rodríguez Zapatero.

La funció principal del Consell d'Estat és emetre dictàmens a petició del govern o dels presidents de les comunitats autònomes. En aquests documents, el Consell d'Estat expressa el seu criteri sobre les qüestions que li han estat consultades. També pot elevar al govern mocions sobre qualsevol assumpte.