El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha situat la reacció a la sentència de l'1-O com una de les "amenaces imminents" que tindrà Espanya, al costat del Brèxit. En una carta a la militància del PSOE, Sánchez ha demanat la necessitat d'un govern fort, al voltant d'una majoria socialista, amb aquest argument.

"Necessitem un govern estable i sòlid, capaç també de donar resposta a les amenaces imminents que pesen sobre el nostre país: un Brexit dur que incideixi sobre les nostres finances, la desacceleració econòmica internacional, la gestió de la sentència del procés i el seu impacte sobre la convivència...", ha indicat.

Sánchez ha reivindicat el vot socialista com a l'"únic capaç de donar lloc a un govern de progrés". I ha responsabilitzat Unidas Podemos de la repetició electoral, tot cridant a la mobilització de "tots els progressistes" el 10 de novembre. Ha criticat també que Unidas Podemos només contemplés un govern de coalició "que suposava dos governs en un" i que, a més, el grup de Pablo Iglesias s'atribuís un suposat "paper de controlador" del PSOE.

 

Segons Sánchez, la majoria d'espanyols senten "frustració" per la repetició electoral, un sentiment que diu compartir perquè el resultat de les passades eleccions, les del 28 d'abril, "era clar". A més, ha destacat que "les dretes i la ultradreta celebren com una victòria aquesta situació perquè pensen que el cansament dels progressistes pot donar-los una nova oportunitat".

Per aconseguir formar govern, Sánchez assegura que el PSOE no ha de fer "cap canvi ideològic ni fingir res". "Hem de comportar-nos com el que som: una esquerra moderada que defensa la Constitució", sense "embarcar-nos en aventures".