Qui alimenta l'extrema dreta? Depèn a qui es pregunti. En plena crisi de preus, sense haver adoptat encara mesures per a pal·liar els efectes econòmics de la guerra, el Congrés dels Diputats s'ha convertit aquest dimecres en un camp de batalla de l'esquerra. Ha començat el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que ha retret al govern espanyol de no prendre mesures útils per a la classe treballadora i alimentar Vox. Li ha respost el president Pedro Sánchez: "El seu discurs és el que alimenta la ultradreta". Un Sánchez que, per cert, ha evitat dir res sobre el seu viratge al Sàhara Occidental. Rufián l'ha acusat de "traïció al poble saharauí".

El govern espanyol ha arribat avui a la sessió de control al Congrés dels Diputats després d'una bona ronda de reunions: amb altres governs europeus, amb les comunitats autònomes, amb partits polítics, amb agents socials i fins i tot amb els primers executius de les grans empreses elèctriques. Però també ha arribat sense concretar cap de les mesures que pensa aprovar dimarts que ve en Consell de Ministres, a l'espera del Consell Europeu que arrenca demà a Brussel·les. I avui tampoc no hi ha hagut cap concreció; només un dur debat parlamentari.

Gabriel Rufián ha llançat una pregunta a l'aire: "No estan farts de dir que ve la ultradreta, que ve algú com Abascal que no ha treballat en la seva vida, vota contra els interessos de la classe treballadora i es passeja per manifestacions de la classe treballadora?". I el portaveu d'ERC ha fet un diagnòstic: "Passa perquè a l'esquerra no ens entén ningú, perquè parlem de temes que no interessen a ningú. El que interessa és que la llum ha pujat un 80% l'últim any, el butà un 33% i la gasolina un 30%". En aquest context, ha interpel·lat el conjunt de l'esquerra per "deixar de militar exclusivament en la moral i començar a militar en la utilitat". Ha plantejat tres mesures concretes: topar preus, controlar públicament les elèctriques i imposar impostos als rics. El mateix ha demanat Iñigo Errejón, de Més País.

Una intervenció que no ha sentat bé a Pedro Sánchez, que li ha recordat que la sessió de control és a ell, no al conjunt de l'esquerra. I li ha replicat al contraatac: "El seu discurs és el que alimenta la ultradreta, perquè no reconeix el que fa aquest govern". El president del govern espanyol ha recordat com fa mesos que han abaixat els impostos a la llum i protegit 1,2 milions de llars vulnerables. I s'ha mostrat convençut que arribaran a un acord amb el sector dels transportistes. El dirigent socialista ha insistit una setmana més en què "l'alça l'ha provocada Putin" i ha desitjat comptar amb el suport d'ERC per al pla de resposta a les conseqüències de la guerra.

 

Enmig d'aquest enfrontament, el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha aprofitat el seu torn per posar el dit a la nafra: "Escoltin el senyor Rufián quan els diu que l'esquerra ha abandonat per complet els treballadors. De la mateixa manera que ell ha abandonat per complet la seva ideologia independentista. Escoltin-lo abans que sigui acomiadat per absentisme ideològic". La també dirigent ultra Macarena Olona hi ha afegit: "Vostès han perdut els carrers".

La "traïció" al Sàhara

Una altra qüestió que han retret diverses formacions, des del PP fins a ERC, ha estat el viratge del govern espanyol en el Sàhara Occidental, enterrant el dret a l'autodeterminació que recollia el programa electoral del PSOE. Ho ha fet Gabriel Rufián, que ha etzibat: "Senyories del PSOE, la calima encara dura a Madrid. Quan la vegin, recordin la traïció al poble saharauí". Però el president Pedro Sánchez ha esquivat la qüestió i no n'ha dit res. S'ha remès a la compareixença que farà la setmana que ve al Congrés, on aquesta qüestió quedarà diluïda amb el Consell Europeu i la cimera de l'OTAN. Avui Sánchez es desplaçarà fins a Ceuta i Melilla després de l'acord amb el Marroc.

Xoc amb el PP

Una sessió de control més, Pedro Sánchez se les ha tingut amb el PP. La portaveu popular, Cuca Gamarra, ha acusat el president espanyol de "no fer res" per a resoldre els problemes dels espanyols, que "ja no confien en vostè". El president del govern espanyol ha ironitzat que fa dos anys l'"única gran solució" era Pablo Casado, que s'han desfet d'ell i que ara "l'única gran solució" és Alberto Núñez Feijóo.