En plena crisi energètica, Pedro Sánchez ha convocat aquest dimarts, a La Moncloa, els representants de les principals empreses elèctriques. Hi ha participat també la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que a posteriori ha explicat que en la reunió mantinguda han abordat "com aconseguir energia més barata" per a pal·liar els efectes de la pujada de preus. El que no ha estat damunt la taula és la possible aprovació d'impostos addicionals per a aquestes empreses, malgrat que els han demanat un "esforç addicional" per ajudar en l'actual situació. Durant els últims dies, Unidas Podemos, amb la vicepresidenta Yolanda Díaz al capdavant, ha defensat la creació d'un impost extraordinari per a les companyies del sector.

La reunió s'ha celebrat després del Consell de Ministres a La Moncloa. Hi han participat, a més del president Pedro Sánchez i la vicepresidenta Teresa Ribera, els primers executius de les principals elèctriques. Entre ells, el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán; el de Naturgy, Francisco Reynés; el conseller delegat d'Endesa, José Bogas; el conseller delegat de Repsol, Josi Jon Imaz; el president d'Acciona, José Manuel Entrecanales, i la consellera delegada d'EDP, Ana Paula Marques.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, la vicepresidenta tercera del govern espanyol ha deixat clar que no ha estat damunt la taula: "No hem parlat d'impostos". Teresa Ribera ha parlat de la trobada en termes més genèrics, assegurant que buscaven "tenir un diàleg constructiu" al voltant de la situació actual. I en aquest marc, segons Ribera, el president Pedro Sánchez ha plantejat a aquestes companyies "quin esforç addicional poden fer". Uns esforços que passarien per ajudar a abaixar els preus. També s'ha abordat com accelerar el desplegament de les energies renovables i la transformació del sistema energètic.

reunio pedro sanchez electriques - Pool Moncloa

Esperar al Consell Europeu

Un cop més, des del govern espanyol insisteixen que volen esperar al Consell Europeu d'aquesta setmana a Brussel·les abans de prendre mesures per a pal·liar els efectes de la pujada de preus de l'energia. En aquest sentit, Teresa Ribera ha defensat que cal aconseguir un "marc europeu" que permeti desacoblar el preu del gas del preu de l'electricitat, com ha vingut defensant Espanya durant les últimes setmanes i ha repetit Pedro Sánchez en la seva gira per diversos països europeus. Un cop celebrat el Consell Europeu, el govern espanyol preveu aprovar un paquet de mesures en el Consell de Ministres de dimarts vinent.

Preguntada pels països europeus que ja estan prenent mesures, la vicepresidenta tercera ha negat que Espanya estigui actuant amb retard. En primer lloc, ha rebatut que aquests països estan aprovant mesures que no entraran en vigor fins a l'1 d'abril. En segon lloc, ha defensat que és millor aprovar un pla complet, amb totes les mesures, que anar aprovant parcialment les accions.