El govern espanyol considera insuficient l'última oferta britànica debatuda a Brussel·les en relació amb el Brèxit i la negociació futura de la UE amb Gibraltar, de manera que encara no ha donat el seu acord, han informat fonts governamentals.

"Després de la reunió a Brussel·les, no tenim encara totes les garanties que volem sobre Gibraltar, no podem considerar que hi hagi un acord", han dit les fonts del govern espanyol, al·ludint en concret a la reunió celebrada a Brussel·les aquest mateix divendres.

En el dia d'avui, les fonts consultades diuen que és aviat per plantejar-se si el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que avui està de visita institucional a Cuba, ha d'anar o no al Consell Europeu de diumenge, on és previst que es doni el vistiplau polític a l'acord del Brèxit. De fet, consideren impensable que se celebri un Consell Europeu amb només 26 socis, igual que no conceben un acord sense Espanya.

Madrid i Londres no s'entenen per a Gibraltar

Fonts properes a Pedro Sánchez han afirmat que el govern anterior, del PP, no va ser prou ambiciós en el seu plantejament negociador, encara que sense donar més detalls. Fins ara, han dit, es negociava l'acord de sortida, i ara es tracta de la relació futura, i això és una cosa que el govern espanyol es pren molt seriosament.

Espanya vol que tant el Tractat que consagra l'acord de sortida del Regne Unit de la UE com la declaració política sobre la relació futura deixin clar que cap acord sobre la relació futura no s'aplicarà a territori de Gibraltar sense el consentiment previ d'Espanya.

A la capital comunitària, el secretari d'Estat per a la UE, Marco Aguiriano, havia revelat que el govern estava estudiant una oferta britànica en la qual Londres es compromet a reconèixer que cap acord entre el Regne Unit i la UE no s'aplicarà a Gibraltar sense l'acord d'Espanya. Ara, l'executiu espanyol ha deixat clar que això no és suficient.

Aquest divendres, després d'una reunió amb els seus parells a Brussel·les, Aguiriano havia parlat d'"una promesa, un compromís", del govern britànic de declarar que comparteix la interpretació que faran els Vint-i-set i la Comissió Europea d'aquest article 184, tot i que encara no havia vist l'oferta per escrit.

El vistiplau d'Espanya

L'executiu espanyol ha demanat aquest matí després del Consell de Ministres que en l'acord global sobre el Brèxit quedi palès que Espanya ha de tenir l'última paraula sobre Gibraltar, així com reconèixer que les qüestions que afectin l'estret es tractin directament des d'Espanya i el Regne Unit. La portaveu del govern, Isabel Celáa, en relació a Gibraltar, ha sentenciat que el govern espanyol "té clar i és determinant que quedi absolutament garantit que tot acord entre la Unió Europea i el Regne Unit haurà de tenir el previ vistiplau d'Espanya".