El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rebutjat novament el referèndum que el president de la Generalitat Quim Torra li proposarà el proper dia 9 de juliol en la reunió a la Moncloa. A més, ha negat l'existència de "presos polítics" a Espanya des de Brussel·les, enmig de la polèmica amb l'ambaixador als EUA, Pedro Morenés, suscitada per de l'enganxada amb Torra arran d'aquest terme.

"Nosaltres no utilitzarem el greuge territorial, ni la confrontació amb el govern de Catalunya, però és evident també que aquest Govern va a ser clar pel que fa a l'Estat social i democràtic de dret", ha dit Sánchez. Aquest ha insistit, com la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, havia fet al matí, que "Espanya és una democràcia homologable i de presos polítics no n'hi ha".

Això passa després que no acabés bé la recepció oficial a Washington que l’organització de l’Smithsonian Folklife Festival va donar ahir a la nit a les delegacions de Catalunya i Armènia. Els discursos de contingut enfrontat de Torra i l’ambaixador espanyol als EUA, Pedro Morenés, i la tensió política viscuda a l’interior, va acabar amb la delegació catalana escridassant l’ambaixador i clamant per la llibertat dels “presos polítics”, i abandonant l’acte en ple, amb Torra al capdavant.

En darrer lloc, el líder socialista i cap del govern espanyol ha insistit que "sempre havia estat molt clar" quant al rebuig al referèndum i que la seva posició "no havia canviat" en aquest sentit. Per tant, rebutjaria l'oferta de Torra d'un referèndum legal.