El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha tornat a exigir a Mariano Rajoy una "resposta política" davant la crisi catalana, durant un esmorzar informatiu a Madrid. Els socialistes no pensen treure el suport al govern espanyol en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, però esperen que el president espanyol trobi un "horitzó de sortida" a la crisi catalana. La qüestió és que el PSOE va promoure la comissió d'avaluació i modernització de l'Estat autonòmic al Congrés, però el Partit Popular no ha amagat en cap moment les seves reticències a reformar la Carta Magna.

Sánchez ha circumscrit la solució per a Catalunya al "projecte comú per a Espanya". "La finalitat d'un govern no és conservar el poder, sinó resoldre els problemes i no cronificar-los", ha denunciat en al·lusió a l'avanç de l'independentisme d'ençà que Rajoy va arribar al poder. El secretari general socialista ha parlat fins i tot "d'immobilisme", en un moment en què Rajoy –com també el líder de Ciudadanos Albert Rivera– són reacis a oferir una sortida constitucional per als sobiranistes, ja que tots dos consideren que no es pot impulsar una reforma d'aquesta magnitud per "fer-los contents". 

El fet és que cap dels tres pares de la Constitució que han desfilat pel Congrés –Miguel Herrero de MiñónPedro José Pérez Llorca i Miquel Roca i Junyent– van aconsellar aquesta reforma. Per exemple, Roca i Junyent va considerar que es podien "escometre canvis transcendents" sense fer canvis a l'organització territorial, però que això passaria per garantir a canvi singularitats a través de la política: "Gestos, sensibilitats, sentiments" –va exposar sense més concreció. Fonts socialistes van replicar sobre això que aquest clima d'opinió era "de la dreta".