El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha traslladat aquest diumenge als presidents autonòmics que a partir de la fase 3, la gestió integral i la "màxima responsabilitat" de la gestió del coronavirus serà de les comunitats. En el cas de Catalunya, això podria passar a Tarrgona, l'Ebre i el Pirineu-Aran a partir del 8 de juny, però no passarà a les regions de Barcelona i Lleida fins d’aquí a 3 setmanes, com a mínim. Sánchez ho ha anunciat tan bon punt ha acabat de la dotzena conferència de presidents i després de pactar-ho amb ERC aquest dissabte

El cap de l'executiu central ha recordat que seran les comunitats les que decidiran la duració i l'avenç de fases i que es passarà de la "cogovernança a la governança plena de les comunitats autònomes". Només es mantindrà, per part del govern espanyol, la regulació de la mobilitat. Sánchez ha assegurat que la pròrroga de l'estat d'alarma, que tindrà una durada de 15 dies i que s'allargarà fins el 21 de juny, serà "molt diferent" i "molt més lleugera", però ha assegurat que és "necessària" per culminar el procés de desescalada en la crisi del coronavirus.

Segons aquest anunci, l'estat d'alarma decaurà el 8 de juny en gran part de l'estat, que en aquella data ja haurà entrat en fase 3, però s'allargarà almenys fins el 21 de juny en els casos de Barcelona, Lleida, Madrid i algunes zones de Castella i Lleó que van més endarrerides en el procés de desconfinament.

Recuperació econòmica prolongada en dos anys

En la mateixa roda de premsa, Sánchez també ha afirmat que la recuperació econòmica d'Espanya començarà en l'últim trimestre de l'any, però ha pronosticat que s'allargarà dos anys. També ha ratificat la la previsió de caiguda "brusca" del 9% aquest any, ja comunicada a Brussel·les, però s'ha mostrat convençut que la recuperació començarà a finals d'any malgrat no ser simètrica a tots els territoris. 

Per altra banda, el cap de l'executiu espanyol també s'ha compromés a reprendre la mesa de diàleg sobre Catalunya "més aviat que tard" un cop acabi l'estat d'alarma, i fins i tot ha albirat una reunió al juliol. "Si és al juliol, millor, perquè voldrà dir que tornem a la normalitat i que hi ha llibertat de moviments", ha argumentat.

Amb tot, ha demanat "responsabilitat individual i prudència" davant el virus, que ha qualificat encara que "risc gravíssim", pel que ha pregat no "relaxar-se" i perdre tot l'esforç fet fins ara en lluita contra la malaltia. "Gairebé hem aconseguit el que ens proposàvem, no podem relaxar-nos", ha afirmat en aquest sentit, recordant que hi ha hagut rebrots fruit de la "irreponsabilitat".