ERC ha arribat finalment a un acord amb el PSOE per abstenir-se en la sisena pròrroga de l'estat d'alarma que el govern de Pedro Sánchez torna a portar a aprovació al Congrés dimecres que ve, segons ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar ElNacional.cat. L'acord inclou la creació de mecanismes de cogestió del fons de reconstrucció europeu i el retorn de competències a partir de la fase 3, a excepció de la "llibertat de circulació".

L'acord també preveu un ajut per als treballadors d'empreses de la Conca d'Òdena que viuen fora de la zona i que no van poder anar a treballar quan el territori estava confinat. El govern espanyol també es "compromet, en la mesura que sigui possible, a prioritzar" canvis legals per evitar un nou estat d'alarma en cas de rebrot i optar per mesures "menys excepcionals" i que permetin la "cogovernança" amb les comunitats.

En el punt concret del retorn de competències, un dels principals reclams dels republicans des de l'inici de les negociacions, el text assegura que "una vegada que la unitat territorial de referència aconsegueixi la fase III del pla de desescalada, correspondrà a les comunitats autònomes la condició d'autoritat competent delegada per a l'adopció i l'execució de les mesures d'aquesta fase, amb l'única excepció de les referides a la llibertat de circulació". 

També assegura que seran les comunitats les que puguin "proposar al ministre de Sanitat, d'acord amb criteris sanitaris i epidemiològics, la superació de la fase III de les diferents províncies, illes o unitats territorials de la seva comunitat i, per tant, la seva entrada en la denominada 'nova normalitat'".

La permanent d'ERC ha validat l'acord aquesta mateixa tarda en una reunió extraordinària. El pacte s'ha gestat directament entre el vicepresident Pere Aragonès i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'acord s'ha precipitat aquest dissabte.

 

Compromís de retorn de la taula de diàleg

En un comunicat, els republicans també asseguren que, malgrat no sortir explicitament en l'acord, "el govern espanyol ja ha expressat públicament la seva voluntat de tornar a reunir la taula de negociació entre el Govern de Catalunya i el govern de l’Estat un cop la pandèmia entri en la fase de nova normalitat". També afirmen que el retorn del PSOE a "la via de la negociació" ha portat la direcció del partit a inclinar-se per l’abstenció, "amb la condició que sigui l’última extensió de l’estat d’alarma".

En aquesta nova pròrroga les converses entre republicans i socialistes han estat molt més discretes que en l'anterior ocasió, quan es van reactivar els equips de la investidura. En aquella ocasió, però, les converses no van prosperar i Sánchez va acabar pactant amb el PNB, Ciutadans i Bildu. Els republicans es van abstenir en les tres primeres pròrrogues, però en les dues últimes van votar-hi en contra en no aconseguir el retorn de competències ni una data per a la nova reunió de la mesa de negociació. Aquesta serà, segons s'ha pactat i ha anunciat el govern espanyol, l'última pròrroga de la desescalada.

Després de la reunió de la permanent, la direcció del partit ha emès el següent comunicat:

 

ESQUERRA REPUBLICANA FORÇA EL RETORN DE COMPETÈNCIES DEL GOVERN ESPANYOL I LA GESTIÓ DELS FONS EUROPEUS PER A LA RECONSTRUCCIÓ 

El Govern de la Generalitat podrà gestionar els Fons Europeus de Reconstrucció gràcies a l’acord a què han arribat avui Esquerra Republicana i el govern espanyol, en el si de les negociacions per una última pròrroga de l’estat d’alarma. El pacte entre les dues parts, que ha estat validat per la Permanent Nacional del partit i està a l’espera de ratificar-se dilluns a l’Executiva, també avançarà el retorn ple de competències o una prestació per als treballadors de la Conca d’Òdena, entre altres clàusules. 

El govern espanyol, conformat per PSOE i Podemos, s’ha vist forçat a replantejar la seva postura després del toc d’atenció dels republicans en la negociació fallida per la pròrroga anterior. Aquest retorn a la via de la negociació ha portat la Permanent d’Esquerra Republicana a inclinar-se per l’abstenció, tal com ha acordat aquesta tarda de manera telemàtica, amb la condició que sigui l’última extensió de l’estat d’alarma.

Malgrat no incloure’s explícitament en l’acord, el govern espanyol ja ha expressat públicament la seva voluntat de tornar a reunir la mesa de negociació entre el Govern de Catalunya i el govern de l’estat un cop la pandèmia entri en la fase de “nova normalitat”. 

Així, Esquerra Republicana ha decidit tornar a l’abstenció després d’aconseguir els següents compromisos del govern espanyol: 

-És l’última pròrroga de l’estat d’alarma, és per 15 dies i no n’hi haurà cap més.

-Catalunya intervindrà en la gestió dels Fons Europeus per la reconstrucció que s’han anunciat aquesta setmana des de Brussel·les. Són milers de milions per reindustrialitzar el país davant de la crisi provocada per la pandèmia. 

-Catalunya recuperarà les competències i serà l’autoritat en la presa de decisió del procés final de la desescalada a partir que les regions sanitàries entrin a la Fase 3.  

-El govern espanyol es compromet a impulsar els canvis legals perquè s’eviti la implantació de l’estat d’alarma els propers mesos, fins i tot en el cas de rebrot, de manera que es respectin a partir d’aquest moment els drets fonamentals i les llibertats, com havia demanat Esquerra Republicana, i es desvincularan les mesures socials i econòmiques de l’aplicació de l’estat d’alarma, que s’han de poder garantir més enllà d’aquest. S’analitzaran possibles canvis a la Llei Orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d’alarma i a les lleis sanitàries com la Llei de Salut Pública.  

-Els treballadors d'empreses de la Conca d'Òdena que viuen fora de la zona i que no van poder anar a treballar quan estava el territori confinat tindran una prestació equivalent als que viuen dins de la zona, que ja va ser reconeguda com a baixa laboral.