Ara sí: Pedro Sánchez ja és president en plenes funcions. El seu govern, però, s'haurà d’esperar. L’endemà de ser investit per la mínima aquest dimarts al Congrés dels Diputats, el líder socialista ha complert amb l’últim formalisme: ha promès el càrrec davant del rei Felip VI aquest dimecres al matí al Palau de la Zarzuela. És el segon cop que ho fa, el primer va ser després de guanyar la moció de censura. Ahir va guanyar la seva investidura, i es va convertir en el president que ha rebut menys vots a favor i més en contra dels 40 anys de democràcia espanyola. Ho serà amb el primer govern de coalició des de la Segona República, i en mans de l'independentisme.

El format de la cerimònia, presidida pel Rei i la cúpula judicial, ha estat el mateix que la seva primera presa de possessió. Tampoc no hi ha hagut símbols religiosos, una tradició que va inaugurar el mateix Sánchez. La fórmula ja està preestablerta; només podia triar si jurava o prometia: "Prometo per la meva consciència i honor complir les obligacions de president del govern, amb lleialtat al Rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres”. A banda del Rei, hi havia la ministra de Justícia, Dolores Delgado, com a notària major del Regne; les presidentes del Congrés i el Senat, Meritxell Batet i Pilar Llop, i els presidents del CGPJ i el TC, Carlos Lesmes José González Rivas.

Sánchez ja està en plenitud de funcions. Els ministres, però, s'hauran d’esperar fins la setmana que ve, quan seran anunciats. Els socialistes tenien pressa i van voler forçar els temps, fins al punt que van convocar un debat d'investidura en cap de setmana i enmig del Dia de Reis. Però, un cop rebuda per la mínima la confiança de la cambra, les presses s'han esvaït. El govern de coalició implicarà importants canvis al Consell de Ministres, que passarà de 16 ministeris a una vintena.

El gran repte de Pedro Sánchez és aconseguir una legislatura estable. L’acord de govern de coalició suma 155 escons, lluny dels 176 escons de la majoria absoluta. Amb el PNB, Más País, el BNG, Compromís, Nova Canàries i Teruel Existe arriba fins als 167. El concurs dels 13 diputats d’ERC continuarà sent imprescindible. El portaveu republicà Gabriel Rufián ja ha avisat que, si la mesa de negociació entre Estat i Generalitat no compleix, s’acaba l’estabilitat. La primera gran batalla serà la dels pressupostos de l’Estat. Sense anar més lluny, la vicepresidenta Carmen Calvo ja ha reclamat aquest dimecres el suport als republicans.