La crisi del Partit Popular no veu la llum al final del túnel. I tothom hi suca pa, també Pedro Sánchez. El president del govern espanyol s'ha sumat avui a la pressió dels barons territorials del PP sobre Pablo Casado. El dirigent socialista li ha demanat que resolgui la batalla oberta "com abans millor", així com que aclareixi els "dubtes" sobre possible corrupció que afecten la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso. En la mateixa compareixença també s'ha mostrat preocupat per l'auge de l'extrema dreta de Vox, que es pot observar en les últimes enquestes. Ha avisat que no és una "bona notícia" per a ningú.

En una compareixença des de La Moncloa, acompanyat per la primera ministra danesa Mette Frederiksen, Pedro Sánchez ha arrencat assegurant que no interferirà "en la situació de cap partit" ni sobre les seves crisis internes. No obstant això, a continuació ha avisat que "Espanya necessita estabilitat", una estabilitat que no només aporta l'Executiu, sinó també el principal partit de l'oposició. Per això, el president socialista ha reclamat dues coses a Pablo Casado: "Que resolguin aquesta crisi com abans millor pel bé de la democràcia espanyola i que aclareixin els dubtes sobre irregularitats i corrupció. Ho demano com a president i com a ciutadà".

Preguntat sobre l'auge de l'extrema dreta de Vox, manifestat en algunes enquestes publicades aquests dies, el dirigent socialista ha lamentat que "no és una bona notícia per a cap demòcrata". I ho ha lligat amb la negociació per a la conformació de govern a Castella i Lleó. En aquest sentit, Sánchez ha recordat que hi ha "una alternativa" al govern PP-Vox, que és "definir un cordó sanitari". Si els populars es comprometen a aquest front contra la ultradreta, "el PSOE està obert a oferir aquesta alternativa", ha conclòs.

Pressió dels barons

Isabel Díaz Ayuso parla clar i madrileny: "La situació del PP és insostenible". En aquests termes s'ha pronunciat avui la presidenta de la Comunitat de Madrid, que no dona per tancada la crisi. En un acte públic ha exigit a Pablo Casado que prengui decisions contundents després de l'"atac polític cruel" que ha patit durant els últims dies. No s'ha pronunciat explícitament sobre dimissions o congressos extraordinaris, però sí que hi ha aplanat el camí: "No pot quedar gratis el perjudici que s'ha causat a la Comunitat de Madrid". Una Ayuso que ha aprofitat per deixar clar que no es mourà de Sol.

A això s'hi suma la pressió de barons territorials, com Alberto Núñez Feijóo o el castellanolleonès Alfonso Fernández Mañueco. El president de la Xunta de Galícia ha assegurat aquest dilluns que davant la situació de "col·lapse" en què es troba el PP cal adoptar decisions "que no seran fàcils, sinó complexes", però que són "urgents", perquè "el PP és l'única alternativa de govern a un mal govern". De fet, ahir s'hauria produït un contacte entre Ayuso i Feijóo on haurien acordat que l'etapa de Casado ha finalitzat. Mentrestant, l'executiva del PP està reunida des de les onze del matí.