El govern de Pedro Sánchez pensa seguir tutelant les autonomies després de l'estat d'alarma, segons el decret llei que està preparant de cara al que denomina nova normalitat, i que cita el diari El Mundo

El decret-llei estableix una sèrie de restriccions que hauran de dur a terme forçosament les autonomies. Així que, de facto, es mantindran gran part de les mesures de precaució de l'estat d'alarma, si bé ja gestionades per les autonomies, i no pel comandament únic.

En aquest sentit, assenyala que totes les limitacions comercials, esportives, mèdiques o socials que estableix el decret "seran d'aplicació en tot el territori nacional fins que el govern [espanyol] declari la finalització de la situació de crisi sanitària [no confondre amb l'estat d'alarma]" . Argumenta aquest control per la necessitat d'estar preparats "davant la possibilitat de nous brots" de coronavirus.

Segons El Mundo, la frase més repetida en el decret subratlla aquesta voluntat de tenir controlada la situació a tot l'Estat: "Les administracions competents han d'assegurar el compliment de"..., indica en nombroses ocasions. Ho cita respecte el compliment estricte de les normes d'aforament, desinfecció, prevenció i condicionament dels establiments comercials, així com en el mandat vinculant de fer test PCR a tot cas sospitós, i en la necessitat de vetllar perquè l'ús de mascareta es compleixi rigorosament i garantir que hi hagi material sanitari suficient. També fixa que les autonomies hauran de coordinar les residències amb els hospitals, després del fracàs durant el pic de la pandèmia.

El decret també indica que amb la nova normalitat també es mantindrà intervingut el sector del transport de viatgers, com en l'estat d'alarma.

Les autonomies sí que podran decidir, "d'acord amb criteris sanitaris i epidemiològics", la fi de la fase III en qualsevol de les seves zones. Això sí, el decret deixa una porta oberta a l'Estat i alerta que "l'actual evolució favorable en la contenció de la pandèmia no eximeix els poders públics del seu deure d'organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives i de les prestacions i serveis necessaris".

L'esborrany de decret porta les signatures dels ministres de Sanitat, Salvador Illa, i de Transports, José Luis Ábalos.