Després de mesos de pressions internacionals perquè Alemanya acceptés enviar els seus tancs Leopard 2 a Ucraïna, finalment l'executiu liderat per Olaf Scholz ha cedit i, segons informa el diari Der Spiegel, autoritzarà l'enviament dels Leopard 2 cap a Ucraïna. Des de feia un parell de dies Polònia, que entre el seu arsenal també compta amb aquests tancs de fabricació alemanya, havia sol·licitat a Olaf Scholz autorització per fer un enviament d'aquests vehicles pesants al front de guerra, sense obtenir cap resposta clara per part de l'executiu del seu país veí. Polònia havia formalitzat en el matí d'aquest dimarts la petició oficial per a poder reexportar, un requisit indispensable segons la llei alemanya. És la regla per a tota nova venda d'armament alemany a un altre país per part del primer país comprador; la reexportació ha de ser aprovada pel Govern alemany.

Els tancs Leopard 2 són considerats com un element clau per a l'exèrcit ucraïnès per les seves característiques de mobilitat, blindatge i potència de foc, a més de per l'avantatge logístic per al transport, perquè n'hi ha en diversos exèrcits europeus. Les forces armades ucraïneses fa temps que sol·liciten l'enviament d'aquests tancs per poder llançar contraofensives als territoris ocupats per Rússia i tractar de recuperar-los.

La notícia de l'autorització, encara no confirmada oficialment, succeeix a la petició de Varsòvia, des d'on es va assegurar que sobre aquest tema esperava una decisió ràpida. Ucraïna ha sol·licitat des de fa diversos mesos l'enviament de Leopard 2 per a detenir els avanços de les tropes russes en el seu territori, però Alemanya no el va autoritzar i dins del govern tripartit de coalició semblava haver-hi posicions oposades sobre aquest tema. L'argument oficial era que qualsevol enviament havia de ser coordinat amb els aliats occidentals que fan costat a Ucraïna, però s'ha parlat de diferències dins dels tres partits de Govern, socialdemòcrates, liberals i verds. L'autorització d'Alemanya per enviar els seus tancs va acompanyada d'un acord amb els EUA perquè també enviï tancs de fabricació nord-americana a Ucraïna, segons informen els mitjans alemanys.

El Leopard 2 porta una tripulació de quatre soldats i pot disparar a blancs que estan fins a 5.000 metres de distància, té un pes de prop de 60 tones, pot desenvolupar una velocitat pròxima als 70 quilòmetres per hora, té la capacitat de travessar zones inundades i rius de fins a 4 metres de profunditat i disposa d'un periscopi. Una moderna i potent arma pesant que en mans de l'exèrcit ucraïnès pot suposar un canvi de paradigma en el desenvolupament de la guerra.