La Secció Cinquena de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem es reuneix aquest dijous per resoldre els recursos presentats per Vox i Ciutadans contra els indults que el govern espanyol va concedir l'any 2021 a l'expresident d'Òmnium Jordi Cuixart i el de l'ANC Jordi Sánchez, que van ser condemnats a 9 anys de presó pel delicte de sedició per l'1-O, que els va tenir 3 anys a la presó. Sobre la revisió dels indults, Jordi Sànchez assegura que està tranquil, tot i que també ha afirmat que l'experiència li ha ensenyat que la justícia i el Tribunal Suprem són imprevisibles. En declaracions a TV3, ha reconegut que seria "enormement estrany" que la sala decidís tombar la decisió de l'executiu sobre el seu indult per un defecte de forma i revoqués els indults. 

Revisió del TEDH

En cas de revocar-se l'indult, l'expresident de l'ANC, no contempla que això suposi un retorn a la presó. En aquest sentit, al·lega que la condemna pel nou delicte de "desordres agreujats", que ara se'ls aplica d'ençà que va desaparèixer la sedició, la seva pena ja estaria exhaurida. Amb tot, per a Jordi Sánchez, un altre punt transcendent és que la revisió dels indults es produeix alhora que el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) està observant de prop la sentència. "El TEDH estarà estudiant les al·legacions presentades per Espanya un cop han acceptat les nostres demandes per vulneració de drets polítics", ha afirmat Sànchez. Tanmateix, no descarta cap escenari a causa del context polític actual.

Jordi Sànchez considera que el Suprem ha estat "un actor polític de primer nivell i ha pres decisions que han dificultat la vida política i la normalitat", com a tall d'exemple, ha explicat que no permetien que sortís de la presó per presentar-se a un debat d'investidura a la presidència de la Generalitat. Amb tot, assegura que hi ha malestar en la judicatura sobre l'amnistia, i no descarta que el Suprem vulgui "aprofitar" l'oportunitat perquè la seva decisió tingui conseqüències polítiques. 

Tramitació accidentada al Tribunal Suprem

Els recursos de Ciutadans i de Vox arriben a deliberació després d'una tramitació accidentada al Suprem. El gener de 2022, la mateixa secció del Suprem va concloure —com demanava l'advocacia de l'Estat—, que ambdues formacions no estaven legitimades per recórrer contra la decisió. Malgrat que 4 mesos després, el maig de 2022, el trasllat de la ponent del cas, la progressista Ángeles Huet va fer canviar les majories de la sala en favor del sector conservador, que va forçar un canvi de criteri sobre la legitimació de PP i Vox i va admetre a tràmit els recursos.

Així doncs, el maig del 2022, i fruit de la derogació del delicte de sedició, el Suprem ja va arxivar els recursos presentats contra l'indult a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull, condemnats només per sedició. Amb tot, la decisió que prengui el Suprem aquest dijous sí que pot afectar els recursos presentats contra els indults a Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, que a més de sedició van ser condemnats per malversació.