El govern de Pedro Sánchez no preveu canviar el nom de la unitat militar legionària anomenada I Bandera Comandante Franco. La justificació donada per l'Executiu és que el dictador "va ser el primer cap de la unitat, entre els anys 1920 i 1922", i no consideren que contradigui la Llei de memòria històrica vigent a l'Estat. Aquesta ha estat la resposta a la pregunta sotmesa pel senador de Compromís, Carles Mulet, que denuncia el fet que el govern espanyol encara no hagi fet cap gest per impulsar el canvi del nom que "humilia a les víctimes d'aquest genocida"

 

escut bandera legionaria comandante franco ministerio de defensa

L'escut de la unitat legionària 'Comandante Franco' tal com apareix a la web del Ministeri de Defensa

La resposta

En la pregunta formal que el senador va fer per escrit al govern espanyol, Mulet recorda que "el ministeri de Defensa va reconèixer que el manteniment d'aquest nom xoca amb la llei de memòria històrica, però de moment no ha impulsat el seu canvi. Per què?", reclama.

 

En la resposta, el govern espanyol reconeix que la Llei 52/2007, del 26 de desembre, obliga l'Estat a prendre "mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura". A més, assenyalen que l'Ordre CUL/3190/2008, del 6 de novembre, dicta explícitament la "retirada de símbols franquistes en els béns de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics dependents".

Malgrat admetre l'existència d'aquestes legislacions, el Ministeri de Defensa considera que "ha realitzat les accions degudes per a donar-les compliment, retirant nombrosos símbols i modificant denominacions de bases, aquarteraments o establiments que vulneraven el que s'estableix" en les lleis. 

Sense acabar d'entrar en el perquè de la qüestió, tal com demanava el senador Mulet, govern espanyol simplement conclou que "la Bandera d'Infanteria Protegida I emmarcada en el Terç Gran Capità de la Legió, pertanyent a la Comandància General de Melilla, porta el nom del Comandant Franco perquè aquest va ser el primer cap de la unitat, entre els anys 1920 i 1922."

Aquesta és l'única justificació que donen, regurgitant la informació que la mateixa pregunta ja assenyalava, referint-se al dictador com "Comandante Franco", sense afirmar o desmentir que prometessin canviar el nom de la unitat, i sense qüestionar que encara el porti. És a dir, sense contestar la pregunta. 

La repregunta

No conforme amb la resposta dissuasiva de l'Executiu, el senador Mulet va tornar a preguntar si "pensa el govern espanyol impulsar un canvi" perquè la unitat "tingui un nom que no humiliï a les víctimes d'aquest genocida". Aquest cop, la rèplica de l'Estat no només torna a recordar les lleis vigents que ordenen la retirada de símbols franquistes, sinó que els socialistes aprofiten per fer campanya política: "el govern espanyol ha presentat l'avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica, en el qual s'inclouen noves previsions respecte a qüestions plantejades en la seva pregunta," es limiten a contestar. 

"Insuficient i ridícula"

Davant l'actitud del govern de Sánchez i el Ministeri de Margarita Robles, el senador de Compromís creu que la resposta és "vergonyosa": "reconeixen que des de 2007 segons la Llei de Memòria Històrica aquest nom no hauria de romandre, però el mateix Govern del PSOE ha permès que pervisqui, i no es compromet en cap moment en la seva retirada."

Pel senador, el govern de l'Estat "es converteix de manera reiterada en la humiliació de les víctimes d'aquest genocida que mantenen aquest distintiu. Com a colofó, afirmen que l'avantprojecte de nova Llei de Memòria Democràtica que fa mesos que roman paralitzant aborda “qüestions com les plantejades”, que les aborda amb igual insubstancialitat que la llei de 2007 que el mateix Govern no compleix, si no compleixen amb una llei en vigor des de fa més de 13 anys, què insinuen amb una llei insuficient que encara no ha iniciat la tramitació parlamentària i ens sembla igual d'insuficient i ridícula que la de 2007.

El Govern de PSOE i UP permeten i estan ben contents amb aquesta denominació i malgrat haver tingut temps suficient per a canviar el nom, aquí està, i estarà”

 

Foto principal: la ministra de Defensa, Margarita Robles, juntament amb membres de la Legió espanyola / Europa Press