El president de Foment del Treball, Josep Sánchez-Llibre, celebra la trobada de presidents a la seva seu entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez. Així doncs, ho ha titllat de "signe de normalitat política que es valora molt positivament", en declaracions a TVE. Malgrat tot, reitera que no vol fer "valoracions polítiques, sinó econòmiques" i és per això que considera que les relacions d'ambdós governs en els darrers anys "no han estat òptimes".

Des de Foment, demanen posar el marcador a zero: "Si ara comencem un moment de normalitat amb un nou Govern i tenen a la seva mà els instruments polítics perquè sigui una realitat l'entesa, han de solucionar la situació després d'una topada molt important durant aquest temps". A més, també busca l'entesa amb el president Aragonès perquè assegura que ha parlat "moltes vegades" i "com a mínim" ha pogut traslladar les seves inquietuds. La més bàsica? "Transmetre que s'ha de sortir d'aquesta crisi econòmica i que cal posar damunt la taula els estímuls perquè no existeixin més desigualtats". Aquesta és, segons Sánchez-Llibre, l'única preocupació dels empresaris. "No volem derivar en una ruptura de l'equació social, hem d'anar a reforçar la nostra economia", ha declarat.

En l'exemple pràctic del seu discurs ha posat com a referència l'Aeroport del Prat. Foment del Treball es va sumar en la signatura de més de 200 patronals i entitats aplegades a la seu d'ESADE la setmana passada per exigir que aquest projecte sigui una realitat. Asseguren que, més enllà de la inversió, també permetrà crear 300.000 llocs de feina directes i indirectes: "Com més aviat millor, la Generalitat ha de declarar com a estratègica l'ampliació de l'aeroport i posar-se d'acord amb els ajuntaments i Aena. Si som eficaços i eficients, probablement ho tindrem en els pressupostos ben aviat". I torna a entrar en la comparativa amb el darrer Govern: "Ara no diuen que no, és significatiu comparat amb el mandat anterior. Podem agafar velocitat de creuer". Sense citar noms, ha fet referència a la crítica que molts empresaris tenien pel no del darrer conseller de Territori, Damià Calvet.

L'acte d'avui serà el primer viatge de Sánchez a Catalunya després de la investidura d'Aragonès, i tres dies després que tots dos hagin parlat per telèfon durant uns 40 minuts divendres passat. Precisament en aquesta conversa, van acordar tornar a veure's personalment al llarg del mes de juny en una trobada que encara no s'ha determinat en quina data tindrà lloc, però sí que s'ha confirmat que serà a la Moncloa. Aquesta intenció de trobar punts en comú entre els dos mandataris es desenvolupa en paral·lel als possibles indults als polítics presos. El ministre de Territori, Miquel Iceta, ha demanat donar "normalitat" a aquests indults per poder desencallar el conflicte, aquest dilluns a la Ser.

Fotografia de portada: imatge de recurs del president de Foment del Treball, Josep Sánchez-Llibre