El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assegura al seu llibre Manual de resistencia, publicat aquest dimarts, que "el 155 va ser com un bàlsam per a la societat catalana" i que avui en dia segueix pensant que aplicar el 155 per convocar unes eleccions tan aviat com fos possible va ser "la decisió correcta".

"La intervenció i la reconstrucció del Govern van anar bé a la societat catalana en el seu conjunt, a l'economia, a les empreses i a la política", diu, i "la societat catalana va veure que no sobrevenia cap hecatombe, com li havien dit de manera interessada". Segons Sánchez, el 155 es va aplicar de manera "intel·ligent" i va marcar "el retorn a la normalitat".

Aquests extractes formen part del capítol que Sánchez dedica al 155, on insisteix que els màxims representants de les institucions catalanes "van ser els que van trencar les institucions". "Generalment l'amenaça per a les institucions sol venir de fora, però això venia des de dins i per això va ser especialment greu", diu. 

El periple al capdavant del POSE

Respecte al seu periple al capdavant del PSOE, Sánchez admet que durant el seu primer mandat se sentia un "intrús" entre els barons socialistes.

El llibre narra el seu ascens a la secretaria general del PSOE, la caiguda fruit de la revolta de la vella guàrdia socialista, la seva victòria a les primàries i el camí fins a La Moncloa. Alhora, també recull la seva aposa per una reforma de la Constitució, que al seu entendre ha de servir per "recompondre el consens perdut". 

Manual de resistencia també parla dels líders polítics d'altres formacions com el de Ciutadans, Albert Rivera, que al seu entendre és una persona "no fiable" que utilitza la "intoxicació pura i dura" com a arma política.