L'última visita de Pedro Sánchez al Senat aquesta legislatura ha estat tensa. Especialment contra l'independentisme, de qui ha dit que mai no ha volgut dialogar de veritat. Així ho ha denunciat el president espanyol aquest dimarts durant la sessió de control a la cambra alta. En un tens cara a cara amb el senador republicà Joaquim Ayats, el cap del govern espanyol els ha acusat de partir de “plantejaments infantils”. I ha retret a ERC i el PDeCAT: “Vostès mai no van voler dialogar, tenen por a dialogar. Volen viure de la crisi”.

Uns dies de l’anunci d’avançament electoral pel 28 d’abril, després de ser tombats els seus pressupostos, Sánchez ha acusat l’independentisme de partir d’un “plantejament infantil” en parlar de “qui es va aixecar primer de la taula” de negociació entre governs. En aquest punt, ha lamentat que el Govern no ha volgut dialogar. “Els extrems es toquen”, ha ironitzat. I els ha advertit: "El tigre els devorarà".

“Vostès vivien millor amb un govern del PP que també vivia millor en el conflicte”, ha assegurat el president espanyol. I ha rebatut els arguments de l’independentisme sobre la naturalesa de l’Estat espanyol: “Espanya és un estat social i de dret, com diuen els observatoris internacionals més prestigiosos”.

Pel que a fa a la petició de poder parlar d’autodeterminació, el cap del govern espanyol ha assegurat que el Govern “va demanar coses impossibles” i ha dit que “mai no s’ha pres seriosament els espai de diàleg”. Ha lamentat que hagin estat tombats els seus pressupostos només per l’autodeterminació.

En aquesta línia, Sánchez ha advertit ERC i el PDeCAT sobre el “viatge cap enlloc de l’independentisme”, i els ha acusat d’actuar amb por que “els més radicals de l’independentisme els diguin que són uns traïdors”.

ERC retreu "covardia"

En la seva intervenció, el senador d'ERC Joaquim Ayats ha retret a Sánchez que s'hagi aixecat de la taula de diàleg "per covardia o per deshonestedat". En aquest sentit, ha acusat el govern espanyol de no voler aprovar els seus pressupostos per motius electoralistes. I ha lamentat la incapacitat per posar una "proposta valenta" sobre la taula.