El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, s'ha mostrat contundent contra el president de la Real Federación Española de Fútbol (RFEF), Luis Rubiales, per la seva polèmica actuació durant la celebració del Mundial on va fer un petó a la boca a la futbolista Jennifer Hermoso. En la roda de premsa posterior a la trobada amb el rei Felip VI, Sánchez ha qualificat "d'inacceptable" el gest de Rubiales, i a més ha assegurat que les disculpes que ha donat no són suficients "fins i tot crec que no són adequades", i per aquesta raó, ha instat al president de la RFEF a "continuar fent passos per aclarir el que vam veure tots". 

Sánchez ha criticat el gest de Rubiales, i ha assegurat que són una mostra que "al nostre país queda encara molt camí per recórrer en matèria d'igualtat i respecte, i en aquesta equiparació de drets de les dones i els homes". Rubiales i Sánchez han coincidit aquest dimarts en la recepció de la selecció espanyola a La Moncloa, on ambdós s'han saludat molt fredament.

 

El govern espanyol demana una reflexió a Rubiales

En la mateixa línia que Sánchez es va manifestar aquest dilluns la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríquez, que demanava una "reflexió" a Rubiales i va assegurar que és "molt important que cadascun assumeixi la seva responsabilitat" en un moment en el qual les futbolistes de la selecció espanyola "estan trencant" els sostres de vidre a favor de la igualtat.

En una entrevista en TVE des de Madrid Rio, on la selecció celebrava el títol amb els aficionats, Rodríguez va insistir "ser molt acurats" amb les declaracions públiques, reclamant a Rubiales fer una "reflexió" després del polèmic petó i les disculpes posteriors. En paraules de la portaveu, "cap d'aquests comportaments" han d'allunyar-se del "sentit majoritari de la societat espanyola", que "avança en igualtat". "I, sobretot, que els nostres comportaments no siguin l'oposat al que representa aquesta victòria", afirmava. 

Per la seva banda, la delegada del govern espanyol per la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha assenyalat que el petó del president de Rubiales a Hermoso "seria constitutiu de delicte" a Espanya. En una entrevista aquest dimarts a Catalunya Ràdio ha explicat que la llei requereix que l'agressor sigui espanyol o ho sigui la víctima, i que l'agressor es trobi al país: "Tot això es dona en aquest cas, així que seria perseguible".

Dimissió de Rubiales

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha anat un pas més enllà i ha reclamat la dimissió de Rubiales. “Demanem la dimissió del senyor que ha vexat i ha agredit una dona. Les seves excuses no serveixen en absolut i el que demanem és el compliment de la llei de l’esport i que s’activin els protocols. Aquesta persona ha de dimitir”, ha indicat, després que Rubiales es disculpés admetent que “segurament” es va equivocar.