El nom de Pablo Iglesias és el “principal escull” per a l’entesa entre el PSOE i Unidas Podemos. Així ho ha assegurat aquest dijous el president en funcions i el candidat a la investidura, Pedro Sánchez, que ha subratllat les seves diferències sobre el conflicte català. “No es donen les condicions perquè el senyor Iglesias sigui membre del govern”, ha sentenciat. Si no fos per ell, ha arribat a dir, ja hi hauria entesa entre les dues formacions. I ha fet un advertiment: si no hi ha investidura el juliol, l'oferta ja no serà de coalició com ara.

En una entrevista aquest migdia a La Sexta, ha insistit que “el principal escull és la participació del senyor Iglesias en el govern”. El mateix dia que ha difós que el secretari general de Podemos li va demanar en les seves reunions i converses una vicepresidència i dos ministeris. El dirigent socialista li ha retret que “en el 99% de les converses no hem parlat de continguts”, sinó de càrrecs. Sense aquest escull, ha assegurat, "sens dubte" s'hauria arribat a un acord per formar govern. Ha mantingut sobre la taula l'oferta de ministres tècnics, però no més que això.

El candidat a la investidura ha sostingut que l’oportunitat és ara al juliol, i no al setembre. En aquest sentit, ha volgut advertir que, si la investidura fracassa la setmana que ve, l’oferta que puguin fer a Unidas Podemos “ja no passarà per una coalició”.

Un cop més, el secretari general del PSOE ha subratllat les seves diferències sobre Catalunya, i ha recordat que “parla de presos polítics”. Enfront d’això, ha contraposat que ell necessita “un vicepresident que defensi la democràcia espanyola”. I ha reiterat: “Necessito algú que digui que no estan empresonats per les seves idees”. També ha mencionat les diferències sobre l’article 155 o sobre la suspensió dels diputats presos.

Però també ha fet servir la desconfiança personal que mantenen els dos dirigents. Ha interpel·lat directament l’entrevista per exemplificar-ho: “S’imagina vostè que algú vol ser el seu subdirector perquè no es refia de vostè?”.

“Un govern amb Pablo Iglesias dins estaria paralitzat per les seves pròpies contradiccions”, ha insistit. És per tot això que Pedro Sánchez ha instat el líder de Podemos a “reflexionar” sobre la seva posició. I ha reiterat que “l’oferta continua en peu fins a la pròxima setmana”, quan se celebrarà el debat d’investidura. Amb una única condició: Iglesias fora de l’equació.

Diàleg amb independentistes

En l’entrevista, Pedro Sánchez ha tornat a demanar a la dreta que faciliti la seva investidura a través de l’abstenció. “Jo vull entendre’m amb les forces independentistes dins la Constitució”, ha defensat. Ara bé, ha advertit que “no podem deixar la investidura en mans de forces que no comparteixen un projecte comú”. Els ha reclamat que “s’abstinguin per Espanya”.