El president espanyol, Pedro Sánchez, ha homenatjat a l'Havana José Martí, a qui Espanya va condemnar a 6 anys de presó el 1869 per independentista. Martí, d'origen valencià, va ser un dels artífexs de la independència de Cuba.

Pedro Sánchez Cuba EFE

Sánchez ha dipositat una corona de flors davant el monument a Martí, davant una formació militar. Altres militars han traslladat en formació la corona que Espanya ha dedicat a Martí.

El motiu formal de l'empresonament de Martí és que va enviar una carta a un company seu que s'havia inscrit a l'exèrcit espanyol, criticant-lo i titllant-lo d'apòstata. L'independentista d'origen valencià va morir el 19 de maig del 1895, 3 anys abans de la secessió, en combat amb les tropes espanyoles prop d'un lloc conegut com com Dos Ríos. No va veure la independència de Cuba, que no es va assolir fins al 1898.

Els independentistes cubans van usar una nova bandera estelada, des del segle XIX oficial al país caribeny, que és l'origen de l'estelada catalana. La secessió de Cuba i Filipines, i la fi de l'imperi colonial espanyol, va ser un dels detonant de l'ascens del catalanisme polític al segle XIX.