La família de Francisco Franco té 15 dies per decidir on vol enterrar les restes del dictador. Així ho ha anunciat aquest divendres la ministra de Justícia, Dolores Delgado, que ha assegurat que s’ha “culminat” el procediment administratiu per a l'exhumació del Valle de los Caídos. Només hi ha un lloc vetat: la catedral de l’Almudena, a Madrid. “Ha estat una responsabilitat històrica d’aquest executiu”, s’ha felicitat Delgado hores després que el president Pedro Sánchez hagi informat de la convocatòria d’eleccions anticipades per al 28 d’abril.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Dolores Delgado ha defensat que “és una qüestió de memòria democràtica, de col·locar Espanya en l’espai internacional on altres països ja han arribat”. Si la família opta pel silenci, o no hi ha unanimitat, llavors serà un nou Consell de Ministres qui decideixi on serà inhumat el dictador.

En aquest sentit, la ministra de Justícia ha avançat que "a la catedral de l'Almudena no pot ser", en contra de la voluntat expressada fins ara per la família. Ho ha justificat adduint possibles problemes d'ordre públic i la vulneració de la llei de memòria històrica pel fet que es tracta d'un lloc públic. No ha donat més detalls sobre com quedarien els terminis si els familiars decidissin portar-ho davant del Tribunal Suprem.

Pel que fa a l’oposició dels religiosos del Valle de los Caídos, Delgado ha dit que poden prendre les “decisions necessàries legalment” per entrar en aquest espai, i que l’ordenament legal els empara.