Totes les cireres les remena el PSOE en el govern de coalició. Així passarà, també, amb els 140.000 milions d'euros que arribaran de la Unió Europea per fer front a la crisi del coronavirus. Hi haurà una comissió de control d'aquests fons, que serà pràcticament monocromàtica. Hi haurà deu ministres socialistes i un membre d'Unidas Podemos. L'excepció és la ministra de Treball, Yolanda Díaz, però el vicepresident segon, Pablo Iglesias, n'ha quedat exclòs. Hi ha cert enuig a la vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030, que ho sap des de la setmana passada.

Segons ha avançat aquest matí la Cadena SER, el decret que previsiblement s'aprovarà contemplarà la creació de cinc òrgans de governança dels fons, tots dependents de Presidència. El principal és la Comissió per a la Recuperació, Transformació i Resiliència. Estarà integrada per onze ministres: Nadia Calviño, Teresa Ribera, María Jesús Montero, José Luis Ábalos, Isabel Celaá, Reyes Maroto, Luis Planas, Pedro Duque, Salvador Illa, José Luis Escrivá i, finalment, Yolanda Díaz. De moment, és un esborrany, que podria ser sotmès a modificacions.

És el que reclamen des de la vicepresidència segona, que ja sabien des de la setmana passada que no s'havia inclòs Pablo Iglesias en aquesta comissió, tot i que no s'ha volgut fer públic fins avui. I hi ha cert enuig per aquesta exclusió. Consideren que el més lògic és que hi estigués present, i per això esperen una rectificació per part de la presidència del govern espanyol. Pedro Sánchez i Pablo Iglesias ja han parlat sobre aquest assumpte.

Es crea una figura: els PERTE

Més enllà de les dinàmiques del govern de coalició, el pla d’execució del govern espanyol, que es traduirà en un decret, crea una figura mixta entre l’Estat i les empreses: els PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica). Així, les empreses que vulguin apostar per projectes no s’arriscaran en solitari. Aquestes empreses tindran preferència en el cobrament de subvencions, que podran ser atorgades sense concurs previ. El text també estableix un mecanisme que permetrà avançar fins al 50% dels fons d’un projecte “abans de l’execució i justificació de les prestacions previstes”.