El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja té a punt la seva proposta per a Catalunya. Es tracta d'una reforma de l'Estatut i posteriorment un referèndum per aprovar-la, com ja s'havia apuntat fa setmanes, i serà presentada pel mateix president espanyol en un ple monogràfic sobre Catalunya que tindrà lloc el proper 12 de desembre al Congrés dels Diputats. La proposta, però, neix morta, ja que no ha aconseguit convèncer ningú

A un mes perquè el plantejament de Sánchez vegi la llum, els diferents partits ja han criticat la proposta. El líder del PSOE no ha aconseguit simpaties ni dels independentistes ni dels comuns, però tampoc del PP. Uns per incipient i els altres perquè consideren que va en contra "la convivència" a Catalunya. 

Així, Esquerra ha considerat que la proposta deixa fora la meitat dels catalans, en aquest cas, la meitat independentista. El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha considerat que no es pot excloure "ni el 50% dels catalans autonomistes ni el 50% dels independentistes" i ha defensat que els catalans haurien de decidir "si opten per l'autonomia o per la independència". 

També així s'ha expressat el PDeCAT, que ha assegurat que no n'espera "res" de la reforma. La vicepresidenta del partit i diputada al Congrés, Míriam Nogueras, assegura que la majoria dels catalans "han passat ja quatre pantalles" des que el 2006 es va aprovar un Estatut que després va retallar el Tribunal Constitucional.

Per la seva banda JxCat considera "insultant" que sigui el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i no el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, qui proposi un nou Estatut per a Catalunya, pel que ha reptat els socialistes catalans a plantejar-lo ells mateixos al Parlament.

Finalment, els comuns han reconegut que té "poc sentit" plantejar una reforma de l'Estatut i han defensat el referèndum d'autodeterminació. La coportaveu d'En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín, a més, ha afegit que "si es vol un nou Estatut ho haurà de decidir el Parlament", tot i que ha aplaudit el gest polític perquè suposa, almenys, trencar amb "tants anys de judicialització" i fer "propostes polítiques".  

A l'altre extrem, el PP ha tancat la porta a qualsevol reforma de l'Estatut i ha defensat que és una proposta que "no té cabuda". Així, el diputat popular Carlos Floriano assegura que el seu grup està "en la línia de recuperar la convivència i la llibertat als espais públics" i que propostes de reforma de l'Estatut "no tenen cabuda". Tanmateix, ha dit que hauran de ser els òrgans del partit els que hauran de prendre una "decisió definitiva".

Ciutadans de moment encara no s'ha pronunciat, però tot apunta que rebutjaran la proposta.