El mateix dia que alguns diaris publiquen que Pedro Sánchez sabia de l'espionatge a Pere Aragonès, el president del govern espanyol ha volgut donar la volta al mitjó amb un nou argument. Era el govern de Mariano Rajoy qui feia servir els organismes de l'Estat per a espiar els "adversaris polítics". En canvi, amb la seva arribada a La Moncloa, el dirigent socialista ha tret pit d'haver desmantellat aquella estructura parapolicial per a "perseguir rivals" i haver col·laborat amb la justícia amb la desclassificació de documents sobre aquests extrems. Un Sánchez que ha estat especialment combatiu contra "la desgràcia de dreta que pateix la democràcia espanyola". Més enllà de la picabaralla, el mandatari ha subratllat l'"error de seguretat" que va permetre infectar el seu mòbil per justificar implícitament el cessament de Paz Esteban, de qui n'ha reconegut la tasca.

Justament la sessió de control al Congrés ha tingut lloc ni 24 hores després del cessament de Paz Esteban com a directora del CNI, un fet que ha encès molt la dreta. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha recordat que Pedro Sánchez sabia de l'espionatge a Aragonès i ha criticat que "negocia la governabilitat amb aquells a qui l'Estat havia d'investigar". L'ha acusat de representar "la degradació absoluta de la política" i de ser el president preferit de "Puigdemont, Junqueras i Otegi". En la mateixa línia, el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, ha denunciat que "els condemnats per delictes fixen la carrera dels servidors públics" i que és "una immoralitat i una indignitat". S'ha posat ell mateix d'exemple --va ser apartat de la causa del procés com a advocat de l'Estat-- per a assegurar que el president espanyol deixa enrere "una senda de destrucció i cadàvers".

 

Però Pedro Sánchez venia amb l'argumentari de casa, i l'ha anat reiterant durant les diverses respostes a la cambra baixa. "Amb aquest govern ni els fons públics, ni els cossos i forces de seguretat de l'Estat, ni els serveis d'intel·ligència s'utilitzaran per a tapar fets delictius ni per a perseguir adversaris polítics fora de la llei", ha retret als populars. També ha recordat la destrucció "a cops de martell" de proves per part de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. En aquest sentit, ha contraposat que quan ell va arribar fa quatre anys a La Moncloa, va desclassificar documents sobre "l'estructura parapolicial" per a posar-los a disposició de l'Audiència Nacional. 

"Avui la situació no és perfecta, però avui es compleix la Constitució a tot el territori d'Espanya i els mangantes no estan al govern", ha defensat el president del govern espanyol. Sánchez ha lamentat que la dreta espanyola no sigui moderna, sinó que hi hagi una "desgràcia de dreta que pateix la democràcia espanyola". Tampoc no s'ha estalviat els retrets, amb ironia, cap a Edmundo Bal: "Deu ser bastant frustrant sentir-se tan bo i al mateix temps ser tan poc reconegut quan es presenta a les eleccions".

ministra de Defensa, Margarita Robles, congreso de los diputados, Madrid - Foto: Juan Carlos hidalgo / Efe
La ministra de Defensa, Margarita Robles, durant la sessió de control al Congrés - Foto: Juan Carlos Hidalgo / EFE

Robles hi torna

La ministra de Defensa ja ho va justificar ahir i avui ho ha reiterat: l'espionatge a Pere Aragonès i l'entorn de Carles Puigdemont estava avalat per una autorització del Tribunal Suprem amb una "motivació detallada". A pregunta del portaveu d'ERC Gabriel Rufián, Margarita Robles ha defensat novament que el govern espanyol ha actuat "amb la màxima transparència i el màxim compliment de la legalitat", com es va demostrar a la comissió de secrets oficials. I s'ha mostrat "satisfeta i ogullosa" de la tasca del CNI. El portaveu republicà l'ha acusat de representar un "patriotisme tòxic" i l'ha advertit que és responsable de l'escàndol d'espionatge amb el programa Pegasus, ja sigui "per acció o per omissió", en tant que màxima responsable política dels serveis d'intel·ligència espanyols.