El president espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat confiança a la societat espanyola per poder tirar endavant els 9 indults als presos polítics, i per defensar aquesta idea ha equiparat la manifestació espanyolista de la plaza Colón de Madrid de diumenge, amb "el que va passar el 2017" amb el referèndum de l'1-O i la declaració d'independència catalana. 

Segons Sánchez, els indults poden significar una reconducció de la situació, i en aquest aspecte ha criticat la manifestació de diumenge, convocada pel PP, Cs i el partit ultra Vox. "La discòrdia no construeix pàtria, és el cost que vam pagar el 2017 quan es va qüestionar la unitat d'Espanya [amb el referèndum de l'1-O i la declaració d'independència]. Jo demano comprensió amb els indults, el repte val la pena, i és transitar d'un passat dolent a un futur millor, amb respecte per la legalitat democràtica", ha argumentat.

Sánchez ha fet les declaracions a Costa Rica, en una roda de premsa conjunta amb el president d'aquest país, Carlos Alvarado, després de mantenir una reunió bilateral.

Distensió amb el Marroc

El president espanyol també s'ha referit al conflicte diplomàtic amb el Marroc, i ha intentat treure-hi agror. Ha assenyalat que les fronteres d'Espanya al nord d'Àfrica són les fronteres d'Europa, i ha apostat per parlar de cooperació un altre cop amb el país magribí.

Sánchez ha insinuat però que l'entrevista que tindrà dilluns amb el president dels EUA, Joe Biden, no serà per parlar del Marroc, sinó per conèixer-se, i superar la "fractura" que va representar Donald Trump. Segons informen des de la Moncloa, durant els últims dies s'ha establert un fil de comunicació directa entre els equips dels dos presidents. Del cantó espanyol, en les converses, hi ha el cap de gabinet de Pedro Sánchez, Iván Redondo. Per l'administració nord-americana, hi ha Ronald Klain, també cap de gabinet del president Joe Biden. Tots dos van conversar dilluns de forma llarga i intensa i van coincidir en la necessitat de reimpulsar les relacions. L'executiu central parla d'un primer contacte.

El dirigent socialista s'ha referit també a l'assassinat de les dues nenes de les Illes Canàries, i ha indicat que cal duplicar els esforços contra la violència de gènere. "Quan veiem l'horror de la violència de gènere i la violència vicària és molt important tenir lleis específiques, i aquestes s'han banalitzat des d'alguns partits polítics. Quan parlem de feminisme no parlem de qüestions ideològiques", ha indicat.