El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat una carta personalitzada a cadascun dels membres que conformen el nou Consell de Ministres, que es reuneix aquest dimecres per primera vegada, en la qual els demana actuar amb “unitat, solvència i determinació”, amb l’objectiu de contribuir a “l’avenç social, la convivència, l’estabilitat institucional i el diàleg entre diferents”. Entre les prioritats, Sánchez detalla que cal “avançar en l’agenda de retrobament per garantir la convivència”, en referència al seu pla per pacificar el conflicte entre Catalunya i Espanya. "Treballarem sense descans per seguir enfortint la convivència en aquesta Espanya oberta, diversa i plural", diu, i "fent de la diversitat territorial un factor de cohesió per superar la confrontació i l'enfrontament que tant mal han causat".

 

En la missiva, de tres pàgines, el reelegit màxim mandatari espanyol recorda que el govern de coalició PSOE-Sumar forma part de la “normalitat europea” en la qual s’emmarquen la majoria d’executius en els països de l’entorn, i promet treballar amb “la màxima transparència i exemplaritat” i desenvolupar les seves funcions “amb la màxima coordinació” entre departaments.

A continuació, Sánchez comunica als seus ministres quins seran els eixos de l’executiu en la quinzena legislatura espanyola. Al marge de l’aposta pel “retrobament” amb Catalunya, la carta posa l’accent en “culminar la modernització i transformació del nostre teixit productiu”, a fi i efecte d’”avançar cap a la plena ocupació, de més qualitat i millorar el poder adquisitiu de les classe mitjana i els treballadors i treballadors”.

El text també parla d”enfortir encara més l’Estat del benestar”, “millorar l’accés a l’habitatge, sobretot per als joves”, “continuar impulsant la transició ecològica justa”, “consolidar Espanya com a referent mundial en igualtat real i efectiva entre homes i dones”, així com “enfortir la cohesió territorial i afrontar el repte demogràfic” i “reforçar el lideratge d’Espanya en l’àmbit europeu i internacional”. Per a Sánchez, aquestes prioritats persegueixen l’objectiu de “millorar la vida dels espanyols i espanyoles”.

En la carta, el president espanyol també dedica unes paraules al “clima exacerbat” que viu la política espanyola, al·ludint de forma implícita a l'actitud del PP i Vox. “No som aliens al clima actual. Un clima exacerbat per aquells que no només neguen la legitimitat d’origen a aquest executiu, sinó que busquen qüestionar-ne la legitimitat d’exercici”. Davant d’això, escriu Sánchez, “respondrem amb feina a la crispació” i “amb diàleg i mà estesa al soroll interessat”. I afegeix: “A la desqualificació i l’insult, hi respondrem amb una apel·lació sincera a la concòrdia i la convivència que anhela la immensa majoria de la societat”.

La carta l’ha remès abans que el nou Consell de Ministres s’estrenés a La Moncloa. Abans de la reunió, els membres de l’executiu s’han fet una fotografia de grup a l’exterior del complexe presidencial.