El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, fa el pas endavant i durà fins al final la moció de censura contra Mariano Rajoy, després que el Partit Popular hagi estat condemnat "a títol lucratiu" en la sentència de la trama Gürtel. Sánchez no descartarà aquest cop el suport dels partits independentistes, però avisa que serà un govern "del PSOE". Ho ha repetit fins a dues vegades, com també ha garantit que convocaria eleccions, un cop hagi satisfet els objectius de "normalitat, regeneració democràtica i agenda social". És a dir, que no ha aclarit quan.

El secretari general ha supeditat els comicis a elements del seu programa de govern, com són el "retorn de la normalitat", "atendre les urgències socials" i la "regeneració democràtica" per "netejar la corrupció". Així les coses, el termini màxim constitucionalment perquè es produeixin aquests comicis seria al 2020, ja que un canvi de govern no implica que es comencin a comptar de nou els 4 anys de legislatura. "Cal recordar-li al senyor Rivera que les mocions de censura a la nostra Constitució estan taxades i nosaltres les convocarem quan abans, millor", ha dit sobre la petició de Cs. 

La qüestió és que Sánchez ha desafiat així Albert Rivera, a qui els comicis els són favorables de forma immediata i per això exigeix una moció "instrumental" per convocar eleccions. S'infereix, per tant, que els socialistes preferirien esperar un temps, en un intent de remontar uns sondejos que des del juliol del 2017 els vaticinen una caiguda. A Ferraz, però, pressionen Cs: "Hi ha una doble disjuntiva: no fer res, mirar a una altra banda, no assumir cap tipus de responsabilitat política i consentir el deteriorament i devaluació de la nostra democràcia", o "fer defensar la Constitució" amb una resposta "d'Estat, serena i constitucional".

Sobre les formacions nacionalistes i independentistes, el secretari general no ha dit que hagués de demanar-los formalment el suport, però s'ha limitat a no descartar-lo. "Vivim en una democràcia parlamentària, la presidenta del Congrés [Ana Pastor] i els pressupostos general de l'Estat van ser recolzats per formacions nacionalistes" ha dit. Per aquest motiu, ha apel·lat a la seva "responsabilitat i generositat" per treure a Espanya del "fangar de corrupció del PP" ha reblat. Finalment, ha avisat que defensaria la "sobirania, la integritat i la convivència". 

Finalment, el líder socialista ha anunciat que dilluns hi hauria comitè federal extraordinari a les 17h i que el cap de l'Estat, és a dir, el rei Felip VI ja havia sigut informat dels seus moviments i ho seria pròximament. De mentre's, el PSOE ja ha registrat la moció al Congrés.