La crisi es resol a foc lent. Aquest dimecres al migdia, La Moncloa ha anunciat un "acord" entre els socis de la coalició després de la crisi oberta per la reforma laboral. Però l'entesa fa només referència a la "coordinació" dels diferents departaments, a la metodologia de treball en el marc del diàleg amb els agents socials: lideratge de Treball i participació de ministeris socialistes. Altra cosa és el contingut d'aquesta "derogació", que és el que enfronta Yolanda Díaz amb Nadia Calviño. De fet, segons fonts de l'executiu central, dimarts que ve el president Pedro Sánchez ha convocat les dues vicepresidentes en un intent de fixar una posició comuna. Com a molt estem davant d'un principi d'acord.

Per una banda, s'ha acordat la representació del govern espanyol en la taula de diàleg social amb sindicats i patronal que es reuneix cada dimecres al matí. Segons informen des de La Moncloa, la seva delegació estarà encapçalada pel secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, de l'equip de Yolanda Díaz, i també en formaran part un director general de la Vicepresidència Econòmica i un altre director general del Ministeri de Seguretat Social, tots dos en mans socialistes. En funció dels temes que es tractin, també s'hi incorporaran representants d'altres ministeris afectats. Per tant, es manté el lideratge de Díaz, però amb participació d'altres departaments.

Per altra banda, des de l'executiu central informen que el president Pedro Sánchez es reunirà dimarts que ve amb les dues vicepresidentes, així com amb els ministeris d'Hisenda, Seguretat Social i Educació, "per a fixar la posició del govern espanyol en la taula de diàleg social, en els termes de l'acord de govern de coalició". També cada dimarts a les cinc de la tarda, la vigília de la taula de diàleg social, es reuniran els integrants d'aquesta taula per a fixar posició comuna. El dimecres de la tarda celebraran una altra trobada "per a analitzar el desenvolupament i coordinar el treball de preparació de la següent taula de diàleg".

Finalment, des de La Moncloa subratllen que, quan sigui necessari "per la importància o la complexitat política dels assumptes", es produiran reunions "a nivell de vicepresidentes i ministres". D'aquesta manera, el govern espanyol dona per tancada la polèmica sobre qui lidera i qui participa de la reforma laboral. Ara falta el més important: definir el contingut. Just el que reclamava avui Yolanda Díaz.

El president i la vicepresidenta no han parlat durant les últimes hores. L'acord l'han tancat entre els ministres Félix Bolaños i María Jesús Montero per la banda socialista i Díaz, Ione Belarra i Irene Montero per la banda d'Unidas Podemos. Fins aquí arriba l'entesa: el soci gran continua negant encara avui que hi hagi discrepàncies sobre el contingut.

Certa satisfacció a Podemos

Si bé és un simple principi d'acord, des d'Unidas Podemos es mostren satisfets per l'entesa. Fonts de l'entorn de la vicepresidenta Yolanda Díaz diuen estar "molt contents" perquè és justament el que demanava la ministra de Treball: que se celebrés una reunió al més alt nivell per a coordinar "els continguts de la reforma laboral". Des de Roma, Díaz ha instat precisament el PSOE a aclarir l'abast que hi volen donar. És a dir, fins on estan disposats a arribar.