A Catalunya existeix un “conflicte polític” i s’ha de resoldre “políticament”. Però els presos polítics no entren dins d’aquesta equació. Aquest és el missatge que ha traslladat Pedro Sánchez l’endemà que la justícia hagin tombat el tercer grau que tan sols havien començat a gaudir els dirigents independentistes. El president espanyol ha insistit que ells no hi tenen res a fer, amb les decisions judicials, i tampoc amb la Fiscalia. Per a compensar, ha repetit diverses vegades que la seva aposta pel diàleg és “ferma” i que li toca al president Quim Torra “posar data” a la recuperació de la taula entre l’Estat i la Generalitat. Això sí, ha circumscrit tots els termes: “El marc és la legalitat vigent, el camí és el diàleg i la meta és el retrobament”. Durant el debat d’aquest dimecres al Congrés, els partits independentistes han retret a Sánchez els moviments de la Fiscalia. Ahir Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Turull van haver de tornar a Lledoners.

El tema ha estat ben candent i el dirigent socialista no l’ha pogut esquivar. I s'ha situat en termes molt allunyats dels del vicepresident Pablo Iglesias, que va lamentar que el revés judicial era una "mala notícia" per al diàleg. Avui al ple del Congrés, Sánchez ha començat pels retrets per quan va insinuar que la Fiscalia depenia d’ell. “No les vaig fer en el meu millor dia”, ha replicat a Laura Borràs. Li ha recordat que va admetre l’equivocació i va reivindicar l’autonomia del ministeri públic. A partir d’aquí, s’ha desentès totalment del tercer grau dels presos polítics, perquè a Espanya “hi ha divisió de poders” i “el poder judicial és independent”.

 

Estan criticant una decisió d’un poder independent, en la seu d’un altre poder independent, però s’equivoquen de destinatari”, ha rebatut el president del govern espanyol. “El govern espanyol ni posa ni treu sentències, sinó que ho fan els tribunals, afortunadament”, ha volgut deixar clar. Ha assegurat que, a diferència del retrat que fa l’independentisme de l’Estat espanyol, “és un Estat social, democràtic i de dret” i que es troba entre “les 20 democràcies més contrastades del món”.

En resposta al comú Jaume Asens, que també ha criticat la decisió judicial, ha refermat la seva “aposta ferma” pel diàleg, perquè “existeix un conflicte polític i s’ha de resoldre políticament”. Per al president espanyol, no hauria d’haver-hi “cap dubte” sobre aquesta voluntat. Ha insinuat que el problema no són ells, ni tan sols “el soci minoritari” del Govern (ERC), sinó el “soci majoritari” (JxCat). Per tot això, ha instat el president Quim Torra a “posar data” quan “la Generalitat vulgui reunir-se amb el govern d’Espanya”.

En canvi, ha exhibit un to molt més dur amb els independentistes. A Gabriel Rufián, que ha tornat a posar el focus en l’acostament a Ciutadans, li ha preguntat: “No puc pactar amb la dreta però vostès sí que poden pactar amb la dreta independentista catalana?”. Li ha advertit que, “si seguim aquesta lògica, acabarem donant la raó a aquells que retreuen al Govern d’Espanya que puguem arribar a acords amb vostès”. També ha lamentat les crítiques d’ERC al fons europeu. 

 

Amb Laura Borràs, fins i tot ha collat encara una mica més el cargol, arribant a comparar Torra amb la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso. “Malgrat el que pensen, tenen molt en comú. Només hi ha una diferència: la bandera que penja dels centres de salut. La resta és el mateix: privatització, privatització i privatització”, ha assegurat. Malgrat tot, ha reiterat la comunicació fluïda amb el Departament de Salut i ha garantit que “el Govern pot comptar amb el govern d’Espanya” per fer front als rebrots.

Moció de censura d'Abascal

L’extrema dreta vol fer servir totes les seves armes per fer fora Pedro Sánchez i Pablo Iglesias de La Moncloa. Santiago Abascal ha anunciat una moció de censura de cara al mes de setembre. Ja havia amenaçat de fer-ho. No tenen els números perquè tiri endavant, però sí per presentar-la i que es debati: requereix només una desena part dels diputats de la cambra. Davant d’això, el líder de Vox ha interpel·lat tots els diputats, especialment ha apel·lat a la “responsabilitat” del PP, principal partit de l’oposició, perquè s'involucrin en aquesta operació. No obstant això, els populars se n'han desentès, al·legant que no participen de "maniobres de distracció".

 

“Una legislatura llarga i fructífera”

A la dreta, que ha qüestionat la seva legitimitat com a govern –Abascal ha anunciat una moció de censura--, el president espanyol els ha avisat: “Preparin-se per una legislatura llarga i fructífera”. Al cap de l’oposició, Pablo Casado, li ha retret les seves maniobres a Europa: “El PP no anava amb l’equip d’Espanya. Volia que Espanya perdés aquest partit”. Amb l’extrema dreta, ha parodiat el seu discurs: “La culpa és dels xinesos, els comunistes, els immigrants, les dones... I meva, també”.

 

Sánchez treu pit

Hi arribaven en unes condicions molt adverses, però van acabar guanyant. Aquest és el relat que ha construït Pedro Sánchez al voltant del fons de recuperació europeu. És tan ambiciós que l’ha descrit, novament, com un nou “Pla Marshall” i ha fardat “des de la humilitat” del paper “determinant” que ha jugat Espanya per vèncer les reticències dels anomenats països frugals, encapçalats per Holanda. Ha assegurat que han aconseguit un acord ràpid i sense renunciar a les seves línies vermelles: la dimensió i les transferències a fons perdut. També ha tret pit de la seva gira europea per acostar “posicions allunyades”. El president espanyol ha reclamat que la mateixa entesa es traslladi a Espanya.