L’extrema dreta vol fer servir totes les seves armes per fer fora Pedro Sánchez i Pablo Iglesias de La Moncloa. Aquest mateix dimecres, aprofitant la compareixença del president espanyol, Santiago Abascal ha anunciat una moció de censura de cara al mes de setembre. Ja havia amenaçat de fer-ho. No tenen els números perquè tiri endavant, però sí per presentar-la i que es debati: requereix només una desena part dels diputats de la cambra. Davant d’això, el líder de Vox ha interpel·lat tots els diputats, especialment ha apel·lat a la “responsabilitat” del PP, principal partit de l’oposició, perquè s'involucrin en aquesta operació.

Santiago Abascal ha aprofitat la seva intervenció aquest dimecres en la compareixença de Sánchez per explicar el pacte europeu de recuperació al Congrés. En la seva rèplica, el dirigent ultra ha interpel·lat “tots els diputats que creguin que encara estem a temps d’evitar que Espanya caigui en la ruïna, la mort i l’opressió”. I s’ha dirigit especialment als diputats del PP, a qui ja va emplaçar el passat mes de maig. “Els espanyols no poden entendre d’estratègies i tàctiques polítiques. Evitem el pitjor”, ha emplaçat el líder de Vox en la seva intervenció, molt hiperventilada. Ha avisat que els espanyols no poden perdre temps per expulsar els inquilins de La Moncloa.

 

Més enllà de l'anunci de moció de censura, Abascal ha tornat a protagonitzar un discurs histriònic, denunciant que el culpable del coronavirus és la Xina. "El responsable és el govern comunista xinès i Espanya hauria de marxar de l'OMS", ha arribat a dir. També ha alertat sobre la suposada arribada massiva d'immigrants infectats per la Covid a través de pasteres.

El PP hi tanca la porta

No s'ha fet esperar la resposta del PP: que "no comptin" amb ells. En una piulada, el secretari general del partit, Teodoro García Egea, ha assegurat que es tracta d'una "moció de censura postvacacional per salvar el soldat Sánchez" i que estaran "sempre" en el que és "important: salvar vides i feines". No estaran per a "maniobres de distracció" que apuntalin el PSOE i Unidas Podemos.

Sánchez treu pit

Hi arribaven en unes condicions molt adverses, però van acabar guanyant. Aquest és el relat que ha construït Pedro Sánchez al voltant del fons de recuperació europeu. És tan ambiciós que l’ha descrit, novament, com un nou “Pla Marshall” i ha fardat “des de la humilitat” del paper “determinant” que ha jugat Espanya per vèncer les reticències dels anomenats països frugals, encapçalats per Holanda. Ha assegurat que han aconseguit un acord ràpid i sense renunciar a les seves línies vermelles: la dimensió i les transferències a fons perdut. També ha tret pit de la seva gira europea per acostar “posicions allunyades”. El president espanyol ha reclamat que la mateixa entesa es traslladi a Espanya.