El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, afirma no tenir "cap problema" amb la creu de la Valle de los Caídos, pel que no contempla ni proposarà la seva demolició.

Així ho ha assegurat en conversa informal amb els periodistes que el van acompanyar a la seva gira iberoamericana, de la qual va tornar a primera hora d'aquest dissabte. Sánchez considera "injust" que se l'acusi d'haver donat una batzegada per renunciar a convertir la Valle dels Caídos en un Museu de la Memòria, com venien proposant els socialistes.

Sota el seu punt de vista, el que ha fet és "madurar" la seva reflexió sobre què fer amb la Valle de los Caídos, i la seva conclusió és que les restes del dictador feixista Francisco Franco han de ser exhumades i traslladats a un altre lloc, ja que no és víctima de la Guerra Civil ni de la dictadura.

El president espanyol defensa que el seu executiu exhumarà les restes de Franco del Valle de los Caídos perquè aquest lloc deixi de ser un lloc d'exaltació del franquisme i reafirma el seu compromís amb la creació d'una Comissió de la Veritat, composta per experts i historiadors, per acordar entre tots una versió de país del que es va esdevenir durant la Guerra Civil i el Franquisme.

Sánchez també aposta per crear un museu de la Memòria Històrica, però en un lloc diferent a la Valle de los Caídos, ja que, pel seu contingut simbòlic, el monument d'El Escorial ha de quedar com a cementiri civil, encara que mantenint la Basílica que regenten uns monjos benedictins.