El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat el vot per a Eneko Andueza, candidat socialista a les eleccions basques, que se celebraran aquest diumenge, apel·lant a la "convivència, les polítiques progressistes i l'estabilitat". En l'acte de final de campanya a Bilbao, Sánchez ha assegurat que seria un "orgull" conformar governs socialistes tant a Euskadi com a Catalunya, i ha reivindicat la necessitat d'un "govern pacifista per a una societat pacifista, com són la basca i l'espanyola". En aquest sentit, el mandatari ha reiterat que Espanya "liderarà amb l'exemple" i reconeixerà l'Estat palestí sense la necessitat d'esperar a altres països. "Parlar avui de convivència és aixecar la bandera de la pau a Europa i al món", ha afirmat. També ha reivindicat esforços del seu executiu per impulsar els "drets" a Espanya, i en aquest sentit ha destacat l'augment del salari mínim i les pensions o l'aposta per l'equiparació salarial entre homes i dones. Ha advertit que "tot això" que fan "no cau del cel", sinó que "surt de les urnes", i per tal que Espanya i Euskadi vagin "en la bona direcció" ha demanat votar els socialistes. 
 

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l'escrutini

 

 

Sánchez aposta per liderar el reconeixement de Palestina

Sánchez ha assegurat que Espanya reconeixerà juntament amb altres països l'Estat palestí, però ha defensat la possibilitat de poder liderar aquest reconeixement sense haver d'esperar a la resta. En aquest sentit, ha retret al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que fa uns dies deia que Espanya hauria de ser més prudent i esperar que altres països fessin aquest pas. "Què passa, que Espanya no és un país de pes? Hem d'estar al paire del que diguin els altres?", s'ha preguntat Sánchez, que ha respost amb un rotund "no". Així, ha defensat la capacitat del seu executiu de liderar aquesta iniciativa i anar sumant adeptes pel camí. "Que ningú ho dubti, el govern d'Espanya està treballant perquè callin les bombes i parli la pau, a Ucraïna i a l'Orient Mitjà", ha subratllat. 

D'altra banda, ha tret pit de la seva acció de govern per avançar en "drets" i "convivència". "Crec que el nostre país ha fet un pas endavant en tots els paràmetres", ha dit abans de recordar que l'Estat està creixent "cinc vegades més que la mitjana de la zona euro i ja té 21 milions d'afiliats a la Seguretat Social malgrat la pandèmia i la guerra d'Ucraïna". Conscient que encara hi ha temes pendents, Sánchez s'ha compromès a fer dels pròxims tres anys "la legislatura de l'habitatge". "Aixecarem el cinquè pilar de l'estat del benestar amb l'habitatge públic i amb avals als joves", ha dit, perquè "governem per la majoria social".

Andueza demana omplir les urnes "amb el puny i la rosa"

El candidat a lehendakari del PSE, Eneko Andueza, ha agraït la presència de Sánchez, que ha definit com el "colofó d'or d'una gran campanya electoral". S'ha mostrat convençut que "el que necessiten els bascos és més socialisme", i per això ha demanat omplir les urnes "amb el puny i la rosa" perquè guanyin "la pluralitat i les polítiques socials", en comptes dels "projectes identitaris que només divideixen". Amb tot, s'ha mostrat molt optimista de cara diumenge: "Traurem un resultat espectacular i decidirem el futur d'Euskadi", ha assegurat.

final campanya eleccions pais basc 2024 pse socialistes pedro sanchez eneko andueza/ EFE
Andueza al costat de Sánchez i els caps de llista de Guipúscoa i Àlaba / EFE
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!