Segona roda de premsa del cap de llista de Junts per Catalunya des de la ja famosa habitació de videoconferències de Soto del Real. Aquest diumenge ha estat en connexió amb l'Agència Catalana de Notícies i ha respost una desena de preguntes de periodistes de diversos mitjans, les que el temps limitat per la presó ha permès. Jordi Sànchez ha persistit en la voluntat de diàleg de la seva candidatura, ha garantit que no permetran que VOX arribi al govern ha esperançat l'electorat afirmant que tard o d'hora l'Estat espanyol s'avindrà a acceptar que la solució es diu referèndum. 

'Pam a pam', és l'essència del missatge que Jordi Sànchez vol projectar més enllà dels murs de Soto del Real. I això què vol dir? Doncs segons ell, es tracta de plantejar les eleccions de diumenge com una "nova tornada de l'1-O i el 21-D", tenint clar que "no hi ha hagut en la història cap batalla que s’hagi guanyat en un únic combat". I per això, diu, "si no omplim les urnes de vots independentistes, poca cosa podrem fer, el referèndum només ens té a nosaltres". El candidat de JxCat ha convidat a l'esperança, confiat que "tot és impossible fins que deixa de ser-ho i tard o d’hora l'Estat espanyol acceptarà el pacte, perquè no estem demanant la lluna, no tirarem la tovallola, perquè tard o d’hora hi haurà solució i l'acabaran acceptant". 

Segons Sànchez, JxCat "és la garantia perquè el PSOE no tingui les mans lliures per a un nou 155 i que no arribi la dreta (extrema) a governar, que ningú es pensi que podem facilitar que VOX arribi al govern". Una frase, aquesta última, que va verbalitzar pràcticament idèntica dos dies enrere Oriol Junqueras. Sànchez ja va dir fa tres dies, a la roda de premsa que va organitzar EFE, que JxCat no aniria amb imposicions ni acceptaria restriccions en relació al referèndum. Avui ha especificat que "no quedarem atrapats en una data concreta, el debat no és quin dia i quin més".

Una altra de les obsessions de JxCat és desmuntar la idea de l'electorat que l'estratègia passa per votar els socialistes per evitar un mal pitjor en forma de govern de dretes. Jordi Sànchez considera que "no hi ha justificació per bastir el vot de la por, perquè no tenen opcions reals". En aquest sentit, ha volgut respondre les cartes que ha explicat que els arriben a la presó de ciutadans que els confessen que s'estan rumiant de votar el PSC per ajudar-los a ells, als presos i exiliats, perquè patiran molt més amb un govern de dretes. "Aquest no és el camí, que votin sense por opcions independentistes", ha advertit Sànchez, "si es vol ajudar els presos voteu JxCat". Sànchez ha repetit la mateixa idea de diverses maneres, "demano que tothom se senti lliure a l'hora d'anar a votar i recordi l'1-O". 

Intel·ligència independentista

La roda de premsa d'aquest diumenge de resurrecció ha estat exprès. Des del centre penitenciari han donat només mitja hora a Jordi Sànchez. A les dotze en punt havien d'entrar Junqueras i Romeva, que connectaven per skype amb un míting d'ERC a Cambrils. Precisament parlant dels socis de Govern, l'expresident de l'ANC s'ha mostrat convençut que "l'independentisme tindrà prou intel·ligència col·lectiva per posar en valor 1-O". I ha reivindicat JxCat com "la llavor de la unitat". Com a exemple per a argumentar aquesta afirmació ha recordat que "jo mai he militat a cap partit i si tinc estima a alguna ideologia és més aviat a l’esquerra i això no ha estat cap impediment per ser escollit cap de llista per part de persones que estan situats al centre liberal". 

Mica en mica, la veu dels candidats presos s'obre pas més enllà dels barrots gràcies a la tecnologia. Segueixen privats (preventivament) de llibertat. Havent de demanar permís, sotmesos a la Junta Electoral, fent campanya des de dins dels murs, en una absoluta anormalitat. Això sí, cada finestra que s'obre l'aprofiten amb rotunditat, intenció i contundència.