El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera el proper dijous 19 de juliol per apujar l'objectiu de dèficit de les comunitats del 0'1% al 0'3%. Segons ha anunciat en una compareixença al Congrés aquest dimecres per exposar els plans de la legislatura, això suposarà que les autonomies puguin injectar 2400 euros més a la seva economia. Això passa després que la Moncloa anunciés divendres una elevació del dèficit estatal fins al 1'8%, amb acord de la Unió Europea.

El fet és que el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, va reclamar la setmana anterior a l'executiu central relaxar els objectius de dèficit de la Generalitat per al 2019. Aragonès volia que aquest dèficit fos del 0'4% a fi de fer "uns bons pressupostos" catalans per al 2019.

La demanda es va produir en la ronda de reunions amb la vicepresidenta Carmen Calvo i la ministra d'Hisenda María Jesús Montero, on el polític català també va demanar saldar "deutes pendents" amb l'administració catalana.

En aquest estat de coses, Aragonès va parlar de la "lleialtat" entre governs, tot i la diferència. Preguntat per El Nacional sobre si s'albirava en l'horitzó un suport del PSC als comptes catalans ―ara que s'ha aparcat la via unilateral davant del desgrat de la CUP―, aquest no va voler tancar la porta, ni negar-ho. 

Va dir que els pressupostos estaven en fase "d'elaboració tècnica". "Quan ens arribin els números per part del ministeri, veurem. Això sí, podran ser votats per una àmplia majoria parlamentària, sempre ho hem dit, a no ser que hi hagi interessos electorals o partidistes", va afegir.