El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest divendres des de la Xina que en la seva trobada amb el president del país, Xi Jinping, ha defensat la posició del líder ucraïnès, Volodímir Zelenski, per aconseguir la pau i posar punt final a la guerra amb Rússia. El cap de l’executiu espanyol ha demanat també preservar la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna, i ha animat el seu homòleg xinès a fer una visita a Zelenski. El president socialista ha manifestat en els darrers dies que una de les seves intencions en la trobada amb Xi era conèixer de primera mà quin és el posicionament de la Xina davant del conflicte entre Rússia i Ucraïna.

No obstant això, i davant les preguntes de la premsa, Sánchez ha volgut només mencionar els posicionaments espanyols, i no ha explicat què li ha transmès Xi durant la reunió. Sánchez sí que ha celebrat, però, que la Xina no vegi amb bons ulls les amenaces d'utilitzar armes nuclears i demani "respecte per la integritat territorial". Els intercanvis de punts de vista sobre la invasió russa a Ucraïna s'haurien produït a l'inici de la reunió que tots dos mandataris han mantingut al Gran Palau del Poble. A més, la trobada entre Pedro Sánchez i Xi Xinping s’ha produït just després que el president xinès es reunís a Moscou amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin.

El cap de l'executiu espanyol ha explicat en una posterior roda de premsa que ha insistit que "Europa és un projecte de pau" i que és per això que cal combatre aquesta guerra "il·legal i injusta". Durant la seva atenció als mitjans de comunicació, Sánchez ha assegurat que una de les qüestions que ha defensat aferrissadament davant de Xi és que cal respectar "la sobirania" i la integritat territorial d'Ucraïna, a més de defensar que els ucraïnesos puguin decidir sobre el seu futur.

Així mateix, Sánchez ha assegurat que no vol contemplar un escenari geopolític basat en la divisió de "blocs". "El futur no està escrit", ha afirmat per argumentar la importància de trobades com la d'Espanya amb la Xina. El president espanyol ha afegit que "el futur l'escrivim nosaltres, i cal defensar l'ampliació de la confiança entre socis perquè tots volem la pau". Però ha volgut deixar clar que perquè aquesta pau sigui "justa i duradora" cal que es basi en el pla de pau que vol Zelenski; és a dir, el pla de pau proposat pel país que pateix l'agressió.

El president del govern espanyol també s'ha compromès, per altra banda, a enfortir les relacions entre la Xina i el continent europeu quan a Espanya li toqui ostentar la presidència rotatòria europea. Ha demanat, en aquest sentit, treballar pel "multilateralisme per combatre la violència i la desigualtat" i també contra l'emergència climàtica.